Sarıkamış Ve Bozayıları Bbc Türkiye Belgeselinde
Ekolojik araştırmaları ve doğa koruma çalışmaları ile TÜBİTAK Özel Bilim Ödülü'nü alan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç.
Ekolojik araştırmaları ve doğa koruma çalışmaları ile TÜBİTAK Özel Bilim Ödülü'nü alan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun Kars'daki yaban hayatı araştırma ve koruma çalışmaları için BBC ekibi trenle Sarıkamış'a geldi.
Sunucu Simon Reeve ve BBC ekibi, KuzeyDoğa Derneği'yle beraber Sarıkamış'daki bozayıları çekti. Alisofu köyünün misafiri olarak hengel ve diğer geleneksel yemekleri yedi. Kars'ı, Sarıkamış ormanlarını ve Sarıkamış'dan Posof'a uzanan Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu dünyadaki yüz milyonlarca seyircisine tanıttı.
Kars Kuyucuk Gölü, Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti ve Türkiye'nin ilk yaban hayati koridoru araştırma ve koruma çalışmaları ile 2008 ve 2013 yıllarında İngiltere Prensesi Anne'den İngiltere'nin en önemli doğa koruma ödülü Whitley Gold ödülünü iki kez alan Doç. Dr. Şekercioğlu, BBC ekibiyle geçen 3 gününü anlattı.
Şekercioğlu, "KuzeyDoğa Derneği olarak Kars, Iğdır ve Ardahan'da doğa koruma, eğitim ve araştırma çalışmalarımızı sürdürürken BBC'nin gelmesi güzel bir sürpriz oldu. BBC ilk kez 2008 yılında Kuyucuk Gölü'ndeki çalışmalarımızı çekmiş ve BBC World Report'da duyurmuştu. Daha sonra 2013 yılında Whitley Gold ödülü aldığımız Türkiye'nin ilk yaban hayati koridoru ve Aras Nehri Kuş Cenneti araştırma ve koruma çalışmalarımız BBC web sitesinde haber oldu. O yüzden KuzeyDoğa Derneği'nin çalışmalarından haberleri vardı. Bu belgeselin sunucusu olan Simon Reeve, her ülkede bir yaban hayatı ve doğa koruma çalışmasını konu aldıklarını, Türkiye belgeseli için de KuzeyDoğa Derneği olarak Doğu Anadolu'da yaptığımız çalışmalarımızı seçtiklerini belirtti. Kars'a gelip bozayıları ve Türkiye'nin ilk yaban hayati koridorunu görmek istedi. Biz de kabul ettik. BBC ekibi Sarıkamış'a trenle geldi. Onları istasyonda karşıladık. Samimi ve sıcakkanlı insanlardı. İstasyonda tanışır tanışmaz Simon Reeve, "Senin de bizi Ali Ağaoğlu gibi mayoyla karşılayacağından korkmuştuk" dedi.
Şekercioğlu, "Üç gün boyunca Sarıkamış başta olmak üzere Kars ve Erzurum'da yaban hayatını gözledik. Sarıkamış'ın bozayılarına hayran kaldılar ve infrared kameralarla çektikler. Sarıkamış'ın bozayıları ilk kez infrared kamerayla gösterilecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ağaçlandırma yoluyla hayata geçirdiği, Kars, Erzurum, Artvin ve Ardahan'ı kapsayan Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu anlattık. Bölgedeki bozayıları uydu vericileri ile takip ederek dünyanın ilk göçmen bozayıları olduklarını keşfettiğimizi belirttik. Kars, Erzurum, Artvin, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'nın büyük bir ekoturizm ve kültürel turizm potansiyeli olduğunu vurguladık. Alisofu köyünün misafiri olduk ve yöre yemeklerini yedik. Kars'da ve Türkiye'de yaptığımız ekolojik araştırma, yaban hayatı koruma ve ekoturizm projelerini anlattık. Bu program sayesinde Doğu Anadolu, Kars ve Sarıkamış'ın dünya çapında yüz milyonlara tanıtılacak olması bizi çok mutlu etti. Umarım BBC belgeselinin bölgede ekoturizmin artmasına ve yaban hayatının korunmasına olumlu bir katkısı olur" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.