Şartlarına Değil Hedefine Kilitlendi, Teog’da Birinci Oldu
Mardin'e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Sancarlı köyünde yaşayan Zerda Yalçınkaya, TEOG sınavında 120 soruda 120 net yaparak kentin gururu oldu.
Mardin'e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Sancarlı köyünde yaşayan Zerda Yalçınkaya, TEOG sınavında 120 soruda 120 net yaparak kentin gururu oldu. İmkanlarının kısıtlı olmasına rağmen TEOG birincileri arasına girmeyi başaran Yalçınkaya, başarısının altında bulunduğu şartlara değil, hedefe kilitlenmenin yattığını söyledi.
İHA muhabirine başarı öyküsünü anlatan Zerda Yalçınkaya, Mardin'e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Sancarlı köyünde ikamet ediyor. 14 yaşındaki Zerda Yalçınkaya TEOG sınavında 120 soruda 120 net yaparak Mardin'in gururu oldu. Yalçınkaya ailesinin 8 çocuğundan biri olan ve bir köy evinde zor şartlara rağmen azimle çalışarak sınavı kazanan Yalçınkaya başarının sırrının imkanlar değil, düzenli ve disiplinli çalışma olduğunu söyledi. İlkokulda da Mardin geneli yapılan sınavda derece yakalayan Zerda Yalçınkaya dershaneye ihtiyaç duymadan da başarılı olabildiğini söyledi.
İki kardeş okulda birincilikte yarışıyor
8 kardeş olan ve Sancarlı orta okulunda okuyan kardeşlerden Zerda Yalçınkaya 120 net yaparak TEOG sınavında derece yaparken erkek kardeşi Mahmut Yalçınkaya da seneye gireceği TEOG sınavında derece yapmak için ablası ile yarışıyor. Okulda birincilik ve ikincilik yakalayan Zerda Yalçınkaya'nın erkek kardeşi Mahmut Yalçınkaya, ablasının başarısı ile gurur duyduğunu belirterek, "Ablamla gurur duruyoruz. Bende seneye TEOG sınavında Mardin ilimizin ve okulumuzun adını Türkiye'ye duyurmak için birincilik için yarışacağım" dedi.
Okuma yazma bilmeyen anneden takdir edilen evlat
Baba Mehmet Mansur Yalçınkaya, geçimlerini okul servis taşımacılığı yaparak kazandıklarını ve eşinin okuma yazma bilmediğini belirterek, çocuklarının bu başarısından gurur duyduğunu söyledi. Zerda Yalçınkaya, başarı basamaklarını nasıl tırmandığını anlattı. Yalçınkaya, rehber öğretmeni ile bir çalışma programı hazırladıklarını belirterek, "Bu programdan sonra hangi dersten kaç soru çözeceğimi planladım. Günde 4 -5 saat planlı olarak ders çalıştım "diye konuştu.
"Ulaşım kolaylığı istiyorum"
Birinci TEOG sınavından, ikinci TEOG sınavının daha kolay olduğunu söyleyen Yalçınkaya, Mardin fen lisesine gitmek istediğini belirtti. Gelecekte deprem ve hava olaylarını araştıran, deprem olasılıklarını inceleyen bilim dalını seçerek bir uzman olmak istediğini kaydeden Yalçınkaya, boş zamanlarında da kitap okuyup şiir yazdığını dile getirdi. Yalçınkaya, "Mardin'de köylerden şehir merkezindeki okullara ulaşım kolaylığı olursa daha çok öğrenci başarılı okullara gidebilir. Köyümüzde 6 öğrenci olmadan servis gelmiyor bu da bizi çok zorluyor" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.