Saski Genel Müdürü Keleş, “Çalışma Hayatının Değişken Dinamikleri” Adlı Konferansa Katıldı
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi...
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM-Mühendislik, Teknoloji, Bilgisayar Bilişim) tarafından düzenlenen "Çalışma Hayatının Değişken Dinamikleri" adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ergen, Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Aslan ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci de yer aldı.
"Çok Yönlü Olmalarını Bekliyoruz"
Konferasnta konuşan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "SASKİ olarak en önemli görevimiz şehrin içme suyu teminini sağlamak. Ayrıca atıksuları arıtarak standartlara uygun olarak doğaya bırakıyoruz. Çamur bertarafı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu gibi birçok sorumluluk alanımız var. Ancak görevlendirdiğimiz personelimizden beklediğimiz sadece tanımlanmış olan işinden sorumlu olması değil. Onlardan yerine göre farklı süreçleri de yönetmesini bekliyoruz. Yaşanılan çağa ayak uydurmak bunu gerektiriyor. Eğer bir vatandaşın istediğini mevcut yönetim hiyerarşiyle çözmeye kalkarsanız kaybedersiniz. Bu nedenle yerine göre genel müdür olarak her türlü elemanla bağlantı kurmak zorundasınız. Yani organizasyonlarınızın bütün faaliyetlerine performans olarak bakmak zorundasınız. Biz kurumumuzu bu anlayış ile yönetiyoruz" diye konuştu.
"Hedefimiz 2023'te 1,5 Milyar
Hayata geçirilen her projenin bir yeri ve önemi olduğu vurgusunda da bulunan Rüstem Keleş, "Bugün yaptığımız her proje ve faaliyet bundan 5-10 yıl önce yaptığımız saha analizlerinin ürünüdür. Allah'a şükür yerel yönetimler arasında Türkiye'de ilk defa hidroelektrik santralini biz inşa ettik. Ayrıca Türkiye'de su kanalizasyon idaresi olarak baraj yapan ilk kurumlardan biriyiz. Gerçekten Türkiye'nin en ileri teknolojilerine sahip arıtma tesislerini kurduk. Vatandaşlarımızın musluklarından akan içmesuyu kalitesi konusunda çok iddialıyız. Hayata geçirdiğimiz projelerle önümüzdeki yıllarda şehirden gelen atık suyun yüzde 90'ını arıtır hale geleceğiz. Bu anlamda çevreye son derece duyarlı hareket ediyoruz. Şuanda yapımı devam eden projelerimiz 550 milyon liraya bulmuş durumda. Hedefimiz 2023 yılında bu rakamı 1,5 milyar liraya taşımak. Projelerimizin hepsi tamamen kendi mühendislerimizle geliştirdiğimiz ve yıllardan beri üzerinde ısrarla durduğumuz entegre sistemin birer parçası" dedi.
"Mühendislik Teknik Boyuta Hapsedilemez"
Konuşmasında dünyadaki olayların yalnızca teknik değil sosyal boyutlarıyla da düşünülmesi gerektiğini dile getiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "İçinde yaşadığımız Dünya'da hiçbir olayı hiçbir olguyu sadece teknik olarak izah edemiyorsunuz. O olay ve olgunun mutlaka sosyal, siyasal, kültürel veya dini boyutları da ortaya çıkıyor. Eğer mühendislik kavramını sadece teknik boyuta hapsedecek olursak o zaman çok dar bir çerçevede konuyu ele almış oluruz. Mesela Yahya Kemal'in "Süleymaniye'de Bayram Sabahı" şiirinde, bayram sabahının Süleymaniye kubbesi altındaki ihtişamı tamamen bir mühendislik çerçevesi içerisinde değil sosyal, siyasal, tarihi ve dini bir perspektifle ile izah edilir. Bu nedenle ben disiplinlerin interdisiplin, yani birbirleriyle geçişken olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Hayata geçirilen projeleri insan ve diğer canlıları önceleyerek geliştirdiklerini ifade eden Rüstem Keleş, "Kesinlikle gelenek ve kültürümüzü bilmeli ve aşina olmalıyız. Sorgulayıcı, entelektüel benliğe sahip ve yaşadığı ülkenin sinir uçlarını bilen, tarihini bilen insanlar olmalıyız. Bir iş yapılırken sadece teknik alana odaklanmak yerine insan ve diğer yaratılmış bütün canlıları düşünerek hareket etmeliyiz. Baktığımızda bizim medeniyetimizde böyle bir anlayışla bugünlere gelmiş. İnsanların en üstünü tüm canlılara ayrım yapmaksızın en faydalı olanlardır. Biz SASKİ olarak projelerimizi bu anlayışla hayata geçiriyoruz. Kendimiz musluğumuzdan içmediğimiz hiçbir suyu insanlara vermeme prensibi ile çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.