Saski Genel Müdürü Keleş, “Gölü Gelecek Nesiller İçin Koruyoruz”
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş TRT Haber'de yayınlanacak olan Sapanca Gölü belgeseli...
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş TRT Haber'de yayınlanacak olan Sapanca Gölü belgeseli için verdiği röportajda Sapanca Gölü'nün korunmasına yönelik yapılan faaliyetlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş yaptığı açıklamada, "Bölgemizdeki en önemli içmesuyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nün çevresel risklerden arındırılması ve su kalitesinin korunması noktasında sorumluluklarımızı hiç taviz vermeden yerine getiriyoruz. Sapanca Gölümüzü korumak hem doğaya hem vatandaşlara hem de ülkemize karşı bir borcumuzdur. Sapanca Gölü, içmesuyu kalitesi itibariyle sadece Türkiye'de değil dünyada sayılı göller arasındadır. Çok geniş bir havzası var. Su kalitesi bakımından özellikle mineral ve ph değeri çok yüksek. İçmesuyu kalitesinin yanında coğrafi bakımından şehrimize çok büyük değer katan, çok stratejik bir varlığımız. Sapanca Gölü, özellikle kadim zamandan bu yana Sakaryamızın içmesuyu kaynağı olarak kullanılmış. Bu bakımdan Sapanca Gölü'nün ekolojik olarak korunması, gelecek nesillere bırakılması bizim hem idari görevimiz hem de bir vatandaş olarak sorumluluğumuzdur" ifadelerini kullandı.
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Sapanca Gölü'nün çevresi çok ciddi riskleri içerisinde barındırıyor. Çok yoğun bir yerleşim baskısına maruz. Otoban ve hızlı tren hatları gölün çok yakınından geçiyor. Yine Eskişehir'de ki hava üssüne yakıt sağlayan NATO petrol boru hatları gölümüzün güneyinden geçiyor. Ayrıca günlük kullanım sirkülasyonu çok yüksek. Bu noktada çok titiz davranıyoruz. Otoyol ve demir yolunda oluşabilecek kazalardan gölümüzün etkilenme riskine dönük önlemler aldık. Gölün çeşitli noktalarında bariyerlerimiz var. Oluşabilecek herhangi bir kazada petrol veya herhangi bir kimyasalın göle karışmasını önleyebilecek durumdayız. Şu ana kadar 5 ciddi kazayı bu şekilde önleyerek Sapanca Gölü'müze yönelik bu tür riskleri ortadan kaldırdık" dedi.
Gölün korunması noktasında taviz vermediklerini dile getiren Keleş, "Sapanca Gölü'nün çevresinde imarla ilgili çok ciddi önlemler alıyoruz. Kaçak yapılara izin vermiyoruz. Bugüne dek 50'ye yakın kaçak binanın yıkımı gerçekleştirildi. Denetimlerimizi sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Ayrıca, Sapanca Gölü'müzü tamamen modern bir kanalizasyon sistemiyle çevreledik. Toplamış olduğumuz bütün atıksuları inşa ettiğimiz kolektörler vasıtasıyla Karaman Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sayesinde gölümüz hiçbir şekilde evsel atıksuya maruz kalmıyor. Buna yönelik yapmış olduğumuz yatırımlar 110 milyonu aşmış durumda. Aynı zamanda ekolojik olarak gölde ki su kullanımını da düzenliyoruz. Bu konuda da bakanlık ortak çalışmalar yürütüyoruz. Sapanca Gölü'nün toplam depolama kapasitesi 1 milyar 270 milyon metreküp civarında ancak bu suyun tamamını kullanamıyoruz. Sapanca Gölündeki ekosistemin devam etmesi gerekiyor. Yani giren su çıkan su dengesinin korunması gerekiyor. Gölün yıllık ortalama 100 milyon metreküp güvenli su kullanma potansiyeli var. Hayata geçirdiğimiz projeler aldığımız önlemlerle hem kalite bakımından hem de miktar bakımından gölün korunmasını sağlıyoruz. Allah'a şükür dünyanın en kaliteli sularından birini vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırıyoruz" dedi.
(RŞ-RFK-Y)
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.