Satso Eylül Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

Satso Eylül Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı olağan meclis toplantısının konuğu Sakarya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik oldu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı olağan meclis toplantısının konuğu Sakarya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik oldu.

Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile ilgili bilgi verdi. Çelik, "Kanun 19 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılandırma Kanunuyla, vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar taksitler halinde ödenebilecek, vergi ihtilafları sonlandırılacak, devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek, geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak, daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek, işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek, yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak" dedi.

Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik ayrıca çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden Kanunu vatandaşlara anlatmak, azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetlerine de başladıklarını dile getirerek, "Defterdarlık olarak tüm personelimiz ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de "ben bu kanunu duymadım" diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz. Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yanı üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkânı veriyor. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu Kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamda yapılandırılabilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler" diye konuştu. Kanunun, ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkânını da getirdiğini ifade eden Başkan Çelik, "Vergi davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükellefler de Kanundan yararlanabilecek. Halen vergi incelemesinde olan mükellefler için de düzenleme bulunuyor. İnceleme bittiği zaman ortaya çıkan rapora göre mükelleflerimiz yapılandırma imkânlarından faydalanabilecek. Pişmanlıkla beyan edilen vergilerin ödemeleri kolaylaştırılıyor ve bu müesseseyi kullanmak suretiyle vergi idaresinin bilgisi dışında kalan hususların beyan edilmesi sağlanıyor" diye konuştu.

Gelir İdaresi Grup Müdürü Mustafa Aydın ise söz konusu kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi olan matrah artırımı ve uygulamadaki detaylar hakkında bilgi verdi. Aydın, "Mükelleflerimiz daha önceki yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Mükellefler, 2011 ila 2015 yıllarında beyan ettikleri; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurum Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi matrahlarını/vergilerini, Kanunda öngörülen oranlarda artırdıkları ve belli oranlarda hesaplanan vergileri ödedikleri takdirde, bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olmayacaklar. Kira geliri elde etmesine rağmen beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflerimiz de bu imkândan yararlanabilecek. İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesine de imkân veriliyor. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia içinse, fatura düzenlenmek ve her türlü vergisel yükümlülükler yerine getirilmek suretiyle, işletme kayıtları düzeltilebilecek. Yapılan düzenlemeler kapsamında işletme kayıtlarının düzeltilmesi nedeniyle geçmişe dönük ceza ve gecikme faizi uygulanmayacak. Kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesine olanak sağlandı. Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, "Vergi Dairesi Başkanımız Sn. Ahmet Çelik'e Yapılandırma ile ilgili yeni kanun hakkında verdikleri bilgiler için çok teşekkür ediyorum" dedi. Başkan Kösemusul, yapılandırma çalışmasının ekonomik anlamda istikrarın devamlılığı ve üretimin sürekliliği anlamında iş dünyası adına önem taşıdığını ifade etti.

Satso Eylül Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

Satso Eylül Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.