Şebinkarahisar Sarıyer Köyü
Sarıyer Köyü haberleri, Şebinkarahisar Sarıyer köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sarıyer köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Sarıyer köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Şebinkarahisar Sarıyer Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sarıyer Köyü son dakika gelişmeleri, Sarıyer Köyü ne özgü yemekler, Şebinkarahisar Sarıyer Köyü nün tarihi, Sarıyer Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sarıyer Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Sarıyer Köyü, Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sarıyer Köyü Resimleri ve Sarıyer Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Şebinkarahisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Şebinkarahisar Giresun Arası Kaç Km? Şebinkarahisar Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Şebinkarahisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Şebinkarahisar Sarıyer Köyü Köyünde doğan biri var mı? Şebinkarahisar Doğumlu Ünlüler Kimler?
Sarıyer , Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köydür.
Sarıyer Köyü, Şebinkarahisar’ın doğusunda, şehir merkezine 14 km mesafede, Sipahi, Dönençay, Sultankonağı ve Yıltarıç köyleri arasında kurulmuştur. Daha önceleri Hahavla olarak anılan köyün ismi halkın isteği üzerine Sarıyer Köyü olarak değiştirilmiştir. Sarıyer merkez ve kayadibi mahallelerinden oluşan köy 50 hanedir. 1990 Türkiye Genel Nüfus sayımın göre köyün nüfusu 142 kişidir.
Köy nüfusunun 25 misli Sarıyerli Ankara, Bursa, İstanbul’da özellikle de Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş’ta ikamet etmekte, ticaret ile uğraşmaktadırlar. Şebinkarahisar Sarıyer Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’ni kurarak (1965) gurbet ile sıla arasındaki bağları koparmamak için sosyal kültürel ve ekonomik güçbirliği yolunda çözümlerde üreten Sarıyerliler diğer derneklerin etkinliklerini de ilgi ile izlemektedirler. Suyu, havası, güzel görünümü ve turistik yerleri ile ünlü olan Sarıyer Köyü’ne özel otolarla, minibüslerle gidilmektedir. Hem Biroğul mahallesinden hem de Hasanşeyh köyünden Sarıye’e ulaşabilmektedir. Alt yapı eksikliği sebebiyle kışa aylarında ve yağmurlu havalarda ulaşım güçlükle yapılmaktadır. Yoyga çorbası, haşıl, bulgur pilavı, keşkek, katıklı çorba, turşu mıhlası köyün meşhur yemekleridir. Fırınkurusu, çökelikli, cevizli katmer, cevizli kete, bişi ve hurma yine meşhur ekmek ve hamurişi çeşitleridir. 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İbrahim Çiftçi muhtar seçilmiştir. Gurbette yaşayan Sarıyerliler düğünlerde, bayramlarda ekim ve hasat zamanı sık sık köye gelmekte, çalışmalara katkıda bulunmaktadırlar. Diğer köylerde olduğu gibi Sarıyerde’de betonarme evlerin sayısı çoğalmaktadır. Elektrik ve telefon mevcut olmasına karşın zaman zaman baş gösteren arızalar yüzünden köy halkı sıkıntılı günler geçirmektedirler.
Yayla çorbası, haşıl, bulgur pilavı, keşkek, katıklı çorba, turşu mıhlası köyün meşhur yemekleridir. Fırınkurusu, çökelikli, cevizli katmer, cevizli kete, bişi ve hurma yine meşhur ekmek ve hamurişi çeşitleridir tavşan içi yine yemek çeşitleridir.
Giresun iline 133 km, Şebinkarahisar ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Köyde karasal iklim hüküm sürmektedir. Yaylaları: Soğukpuar, Katıklıpuar’dır Kamerbayır’ı, Ağyar, Hapuzun tepe köyün yüksek yöreleridir. Aluç, ahlat, armut,kuşburnu, kavak, fındık, ceviz, elma, erik, söğüt, çam, akasya yörenin önemli meyveli meyvesiz ağaç türleridir. Arazinin bir bölümünde yapılan ağaçlandırma çalışması güzel neticeler vermiştir. Sulanabilir alanlarda ceviz ve dut üretiminin yaygınlaştırılması için çaışmalar yapılmaktadır. C dere, B dere, Büyük tepe dereleri ve tepeleridir. Meryem ana Manastırı Sarıyer Köyü sınırları içinde Kayadibi mahallesindedir. Köyde yaşayanlar insanlar tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerini temin etmektedirler. Hayvancılık yapanlar küçük ve büyükbaş olmak üzere et ve süt hayvanı beslemektedirler. Arıcılık yapanların sayısı artış gösteriyor. Her evde ihtiyaç kadar tavuk besleniyor. Yöreye has her türlü sebze ve meyve yetişmektedir. Fakat ihtiyacı karşılamıyor. Buğcay, arpa, fiğ, nohut tarımla uğraşanların yetiştirdiği ürünlerdir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmıyor Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol kumlu olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.