Şebinkarahisar Sipahi Köyü
Sipahi Köyü haberleri, Şebinkarahisar Sipahi köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sipahi köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Sipahi köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Şebinkarahisar Sipahi Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sipahi Köyü son dakika gelişmeleri, Sipahi Köyü ne özgü yemekler, Şebinkarahisar Sipahi Köyü nün tarihi, Sipahi Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sipahi Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Sipahi Köyü, Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sipahi Köyü Resimleri ve Sipahi Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Şebinkarahisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Şebinkarahisar Giresun Arası Kaç Km? Şebinkarahisar Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Şebinkarahisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Şebinkarahisar Sipahi Köyü Köyünde doğan biri var mı? Şebinkarahisar Doğumlu Ünlüler Kimler?
Sipahi , Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köydür.
Fatih Sultan Mehmet Han Otlukbeli savaşından sonra bir süre Şebinkarahisar'da kalarak bölgenin siyasi ve etnik yapısını düzenlemiştir. Akkoyunlu beylerinden kendisine sığınanları bağışlayarak bu bölgede kendilerine Osmanlı Devletine Sipahi Askeri yetiştirmeleri karşılığında toprak verilmiştir. Bu beylerden birisi olan Alemdaroğlu'na Sipahi Köyü ve çevresinde bulunan topraklar verilmiştir. Kurulduğu dönemden beri Şebinkarahisar'ın en önemli yerleşim yeri olan Alişar-İsola ve çevresi Hıristiyan halkın yoğun olduğu bir bölge idi, Şebinkarahisar'ın güvenliği bu bölgenin sürekli kontrol altında tutulmasından geçmekteydi, aynı zamanda Şebinkarahisar devrin en büyük ticaretinin gerçekleştirildiği ipek yolu üzerinde Karadeniz'e inen yolun güvenlik noktasında yer almakta idi. Köyün kuruluş yerinin belirlenmesinde 3. neden ise Meryem Ana Manastırı başta olmak üzere birçok büyük kilisenin bu bölgede olması idi.Sipahi Köyü'nde beylik yapan Alemdaroğlu'nun rivayete göre yedi çocuğu olur. Bunlardan altısı köyü terk ederek çevre şehir ve kasabalara yerleşirler. Belki bunda Osmanlı tarafından verilen memuriyetlerde etkili olmuştur. Ancak Alemdaroğlu'nun en büyük oğlu ağır şekilde rahatsızlandığı için köyde kalmaya mecbur olur. İşte Sipahi Köyü'nde Bayraktar soyadını taşıyanlar bu sülaleden gelmektedir. Alemdaroğulları yıllar boyu Osmanlı İmparatorluğu'na Sipahi yetiştirerek hizmet etmişlerdir. Birçok ferdi Çanakkale ve Kurtuluş Savaşına iştigal ederek yer yer şehit düşmüş veya gazi olarak köyüne dönmüştür. Sipahi Köyü'nün üst kısmında bulunan şimdiki adı ile "Yukarı Köy"de 19. yüzyıla kadar Rum kökenli insanlar yaşamaktadır. 19. yüzyıl başlarında ve özellikle kurtuluş savaşı yıllarında Rum aileleri köyü terk etmişlerdir. Rumlardan boşalan bu alana Türk aileler yerleştirilmiştir.
Köyde bayramlarda şenlikler yapılır, çerezler dağıtılır, at ile gelin götürülür.
Köyde Sipahi yetiştirme özelliğinden gelen "SÜLDÜR", "HOPPEY", "ARA KESMECE", "KEMECE", "ÜÇ EKMEK" gibi oyunlar oynanmaktadır.
Köyün katmeri, kuru ekmeği, bişisi, madımak diblesi, evelik sarmasi, ayran çorbası, un helvası, kesme makarnası yöresel yemeğidir.Giresun iline 146 km, Şebinkarahisar ilçesine 28 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, KARASAL İKLİM etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy büyük şehirlere yoğun göç verdiği için nüfusu hızla azalmıştır. Yaz mevsiminde köyü ziyaret eden gurbetciler köydeki ekonomik hayatın canlanmasına önemli katkıda bulunmaktadırlar.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 2016 Yılı İtibari İle Muhittin BAYRAKTAR muhtarlık görevini yürütmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.