“Şeker Hastalarındaki Göz Hasarı Körlüğe Gitmeden Önlenebilir”

“Şeker Hastalarındaki Göz Hasarı Körlüğe Gitmeden Önlenebilir”

Buca’daki Şerif Tikveşli İlkokulu’nda velilerin katıldığı seminerde konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, şeker hastalarında oluşan göz tahribatının erken tanı ile körlüğe gitmeden önlenebileceğini söyledi. Şeker (diyabet) ha

Buca’daki Şerif Tikveşli İlkokulu’nda velilerin katıldığı seminerde konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, şeker hastalarında oluşan göz tahribatının erken tanı ile körlüğe gitmeden önlenebileceğini söyledi.
Şeker (diyabet) hastalığının bir çok organda hasara yol açtığını anlatan Prof.Dr. Safiye Yılmaz, ülkemizde diyabetin her geçen gün görülme sıklığının arttığını belirterek, “Diyabet ciddi organ kayıplarına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Hastalığın uzun dönem etkilerinde kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, göz sorunları, körlük ve felç görülmektedir” dedi.
Diyabetin hastalarda bazı göz bozukluklarına zemin hazırladığına dikkat çeken Özel Ata Sağlık Hastanesi’nde görevli Dr. Yılmaz, “Örneğin göz tansiyonu (glokom) ve katarakt (göz merceğinin bulanıklaşması) şeker hastalarında normalden iki kat fazla görülmektedir. Ayrıca kas tutulumu ile şaşılık ortaya çıkabilir. Fakat en önemli göz bozukluğu diyabete bağlı retinopati’dir. Diyabete bağlı retinopati, tüm dünyada görme kaybı yapan nedenlerin başında gelmektedir. Her yıl dünyada 25.000 şeker hastasını kör bırakmaktadır. Kör olma riski şeker hastalarında şeker hastası olmayanlara göre 25 kat daha fazladır. Diyabetik retinopati, şeker hastalarının yaklaşık yarısında hafif ya da şiddetli düzeyde görülür” diye konuştu.
Diyabetik Retinopati Önde Gelen Körlük Nedenleri Arasında Yer Alıyor
Diyabette göz sorunları gelip geçici görme bozukluklarından, çift görmeye, kalıcı görme kaybına kadar bir çok farklı formda kendini gösterebileceğini ifade eden Dr. Yılmaz, şunları söyledi : “Diyabetik retinopati günümüzde gelişmiş ülkelerde dahi 20-65 yaş grubunda önde gelen körlük nedenlerindendir. Diyabetli hastada en sık karşılaşılan göz sorunu tıp dilindeki adıyla “diyabetik retinopati” dir. Diyabete bağlı olarak göz duvarının en içteki tabakası olan ve görme hücrelerinin yer aldığı ağ tabaka yani “retina” hasarıdır. Erken evre diyabetik hastalarda rahatsızlık kendini kanama ve sızıntılar şeklinde göstermektedir. İlerleyen evrelerde bu sızıntıları önlemek için yeni damarlar oluşur ancak bu oluşan yeni damarlar doğal damarların yapısında değildir ve kendileri de kanama ve sızdırmaya neden olurlar. Böylece bir kısır döngü ortaya çıkmış olur. Şekerin yarattığı tahribatı körlüğe gitmeden önleyebiliyoruz. Yine hastanın tansiyonunun yüksek olması böbrek hastalığının olması hamilelikte en çok bozan bir faktördür aslında” Dr. Yılmaz konuşmasının ardından velilerin sorularını yanıtladı. Toplantıyı düzenleyen İzmir Güzelyalı Hatay Lions Derneği yöneticileri de, Dr. Yılmaz’a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.