Selahattin Demirtaş’ın Mersin’deki İlk Duruşması Yapıldı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Mersin'de yaptığı bir konuşmada eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 4 aya...
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Mersin'de yaptığı bir konuşmada eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. SEGBİS aracılığı ile mahkemeye bağlanan Selahattin Demirtaş, konunun bilirkişi ve hakim tarafından incelenmesini istedi. Mahkeme heyeti duruşmayı 16 Mart 2017 tarihine erteledi.
Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkındaki terör soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Suç işlemeye alenen tahrik etmek" suçlarından tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Demirtaş'ın avukatları ile HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ve MYK üyesi Asiye Kolçak da salonda duruşmayı takip etti. Hakkında hazırlanan iddianamede isnat edilen suçlamaların okunmasının ardından savunması istenen Demirtaş'ın avukatları, müvekkilinin kürsü dokunulmazlığının bulunduğu gerekçesiyle yargılanmanın durdurulmasını talep etti.
Demirtaş ise 23 Şubat 2016'da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın benzerini Mersin'de gerçekleştirdiğini savunarak, "Yasama sorumsuzluğu mutlak bir sorumsuzluk olup, hiçbir şekilde soruşturma yapılması mümkün değildir. Bu nedenle grup konuşması ile davaya konu mitingde yapılan konuşmanın karşılaştırılarak benzer içerikli olduğunun tespit edilmesi halinde soruşturma yapılması söz konusu olmayacaktır. Bu talebimde ısrarlıyım. Bu durumun tespiti ancak konuşma metinlerinin karşılaştırması sonucu alınacak bilirkişi raporu ya da mahkemenizce yapılacak karşılaştırma soncunda tespit edilebilir. Bilirkişi heyetince veya hakim tarafından incelenmeden talebimiz reddedilirse mutlak sorumsuzluk hakkımız ihlal edilir" dedi.
Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasına katılmadığını kaydeden Demirtaş, konuşmasının bir bilirkişi heyeti tarafından incelenmesi ve karşılaştırılması konusunda ısrarcı olduğunu yineledi.
Hakim Adnan Budak, Demirtaş'ın 23 Şubat 2016 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grup konuşma metnini onaylı bir suretinin gönderilmesi için müzekkere yazılması, sanık hakkında "Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçundan Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve "görevsizlik kararı" verilerek 14. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya ile mevcut dosyanın birleştirilme işlemleri için duruşmayı 16 Mart 2017'ye erteledi.
Mahkeme, sanık avukatlarının Anayasa'ya aykırılık iddiası nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına yönelik taleplerinin ise bir sonraki celsede birleştirilen dosyayla birlikte değerlendirilmeye alınmasına karar verdi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, 27 Şubat 2016 tarihinde HDP Akdeniz İlçe Başkanlığı önünde düzenlenen Demokrasi ve Barış Mitingi'nde yaptığı konuşmada eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, sanık hakkında hazırlanan iddianamede 1 yıl 2 ay ile 2 yıl 4 ay arasında hapis cezası istenmişti.
Figen Yüksekdağ'ın da ilk duruşması yapıldı
Öte yandan, dün Mersin'de HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, "Terör örgütü propagandası yapma" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı.
Yüksekdağ, Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşmaya, Yüksekdağ'ın avukatları ile HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ve MYK üyesi Asiye Kolçak da katıldı. Yüksekdağ, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "Yargılama haksız ve dayanıksızdır. İddianameler hukuka aykırı olarak düzenlenmiş olup halen milletvekili olmama rağmen siyaset kurumunun ağır basması nedeniyle alınan kararlar doğrultusunda hakkımızdaki soruşturmalar sonucunda dava açılmıştır. Bu yargılama biçimi, siyasi baskı sonucu tezahür etmiştir. Anayasa ile güvence altına alınan haklara ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır" ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyetine, "Kamerayla sizin yüzünüzü bile göremiyorum" ifadelerini kullanan Yüksekdağ, bir sonraki duruşmada salonda hazır bulunmak istediğini belirtti.
Sanığın talebinin değerlendirilerek gerekli yazışmaların yapılacağını ifade eden mahkeme heyeti, dosyanın, Yüksekdağ'ın benzer suçtan Mersin 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davayla birleştirerek, duruşmanın 22 Aralık'ta devam etmesine karar verdi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, 13 Mart 2016 tarihinde HDP Mersin İl örgütünün 1. Olağanüstü Kongresi'nde yapmış olduğu konuşmasında, "Terör örgütü propagandası yaptığı" suçlamasıyla Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.