Selçuk’ta Nevruz Bayramı Etkinliklerle Kutlandı
Selçuk Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan nevruz bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Selçuk Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan nevruz bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Selçuk Üniversitesi Keykubat Köşkü önünde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Mehmet Okka, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinliklerin açılışında Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının eşliğinde İstiklal Marşı söylendi. Nevruz kutlamalarının açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, nevruzun Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar milletimizin ve kültürümüzün yayıldığı tüm coğrafyalarda kutlandığını belirterek, "Nevruz, "yeni gün" ya da "yeni yıl" anlamına gelmektedir. Tabiatın kış uykusundan uyandığı ve yeniden canlandığı bir günü sembolize eder. Barış ve mutluluk günüdür. Küslerin barıştığı gündür. Bu açıdan da manevi bir yönü vardır. Tabii ki kültürler, milleti millet yapan değerleri içinde barındırır. Nevruz da bu anlamda önemlidir. Zaman içinde farklı gelişmeler yaşanmış, farklı süreçler ortaya çıkmıştır. Belirli kesim nevruzu istismar etmiş, özelleştirmiş ve farklı anlamlar yüklemiştir. Nevruz, Orta Asya coğrafyasında ecdadımızın kültürü ve medeniyetini tesis ettiği tüm alanlarda kutlanmıştır ve bugün Balkanlar'da dahi kutlanmaya devam edilmektedir. İnsanlığın ortak mirasıdır. Bu yönüyle böyle bir günde bir araya gelmemize vesile olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
"Bir ve birlik olmamız gerekiyor"
Anadolu coğrafyasının zor bir coğrafya olduğunun ve hakimiyet için güçlü olunması gerektiği de söyleyen Rektör Prof. Dr. Şahin, "Yaşadığımız coğrafya zor bir coğrafya. Yaklaşık 10 bin yıllık insanoğlunun, yerleşik hayata geçişinin olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu 10 bin yıl içerisinde 11 büyük medeniyet geçmiştir Anadolu coğrafyasından. Bu medeniyetlerin tamamının bir şekilde mirası kalmıştır bu topraklarda. Bu coğrafyaya hakim olmak çok zordur. Güçlü olmamız gerekiyor. İri ve diri olmamız gerekiyor. En önemlisi de bir ve birlik olmamız gerekiyor. Selçuklu ve Osmanlı gibi iki büyük medeniyet ve bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak iki büyük medeniyetin temsilcisi olarak bu topraklarda huzur ver barışı sağlamaya çalışıyoruz. Bizi bizden başka birisi yenemez ve yıkamaz. Tarih de bunun örnekleriyle doludur. Birliğimizi ve beraberliğimizi bir arada tutmamız gerekiyor. Ortak değerlerimize ortak olarak sahip çıkmamız gerekiyor ve geleceğimizi inşa edecek gençler olarak sizlere çok önemli görevler düşüyor. Bizler sizlere imkan hazırlamakla yükümlüyüz. Eğitiminizi en üst düzeye taşımakla yükümlüyüz. Huzuru ve barışı temin etmekle sorumluyuz. Gerisi de sizin gayretinize kalıyor. Bu ülkenin geleceğisiniz, bizlerin yarınısınız. Bunun için bütün mesaimizi sizler için harcıyoruz. Tek arzumuz iyi bir nesil olarak vatanını, milletini, manevi değerlerini seven insanlar olarak yetişmenizdir" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin'in konuşmasının ardından Özel Konya Esentepe Koleji 1. sınıf öğrencileri tarafından nevruzun simgesi olan nevruz çiçeğini hediye ettiler. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Bozkır Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Osman Tugay'ın kızı Gülay Tugay, nevruz şiirini okudu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.