Şenkaya Yeşildemet Köyü

Şenkaya Yeşildemet Köyü

Yeşildemet Köyü haberleri, Şenkaya Yeşildemet köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yeşildemet köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Yeşildemet köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Şenkaya Yeşildemet Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeşildemet Köyü son dakika gelişmeleri, Yeşildemet Köyü ne özgü yemekler, Şenkaya Yeşildemet Köyü nün tarihi, Yeşildemet Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeşildemet Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeşildemet Köyü, Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeşildemet Köyü Resimleri ve Yeşildemet Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Şenkaya Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Şenkaya Erzurum Arası Kaç Km? Şenkaya Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Şenkaya Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Şenkaya Yeşildemet Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Şenkaya Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yeşildemet, Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin eski adı İğnaki'dir. Köy eski bir Ermeni yerleşimi olduğundan eski adıda Ermenice kökenlidir. Köyümüzde bugün yaşayan Türkmen Aleviler köye sonradan yerleşmişlerdir. Mahalleye sonradan yerleşen bu ahali Osmanlının kayıtlarına göre Zahuran Aşiretindendir. Bu ahali Osmanlı döneminde "Çemişkezek Sancağı" olarak adlandırılan Sancağın "Pertek Nahiyesi"ne bağlı "Zahuran Köyü"nden 1500'lü yılların ikinci yarısında göçerek köye yerleşmişlerdir. Göç edilen bu bölge bugün Tunceli'nin Pertek ilçesi sınırlarındadır. Yazılı (Nazırvaz) ve Beşpınarlar (Vağaver) köyleride Zahuran Aşiretindendir. Onlarda aynı göç ile bölgemize yerleşmiş akraba köylerdir. (Bkz. Zahuran)
Zahuranlılar köye yerleştiklerinde mahallede Anadolu Ermenileri ve Anadolu Rumlarından oluşan bir ahali yaşıyordu. Bu ahali ile 350 sene barış, birlik ve dayanışma içerisinde yaşanmıştır. Ancak birinci dünya savaşı ile beraber korku ve paniğe kapılan bu ahali Rusya'daki Bolşevik devrimle beraber bölgedeki işgaline son veren Rus Ordusuyla birlikte hareket ederek göç etmişler ve Gürcistan'ın Tsalka (Çalka) denilen bölgesine yerleşmişlerdir. Gürcistan'ın Tsalka (Barmahsız) bölgesine yerleşen Ermeni ve Rumlardan oluşan bu yoksul halk bu gün bile mahallesimüzde konuşulan şive ile Türkçe konuşmakta ve düğünlerinde anadolu türküleri eşliğinde bar oynamaktadır. (Bkz.Tsalka)
Türkmen gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Köy Türkmen ve Alevidir. Bu Alevi topluluğun bir kısmı "Üryan Hızır Ocağı"na, bir kısmı da "İmam Rıza Ocağı"na bağlıdır/taliptir. Nazırvaz Mahalleninde Hacı Kureyş Ocağı'na bağlı aile bulunmaktadır. Mahallede Türkmen örf, adet ve gelenekleri yaşanmaktadır. Türk dilinin en temel kelimeleri hiçbir değişiklik görmeden yaşamaktadır. Türkmenlerin göçebe özelliklerinden olsa gerek mahallenin iki yaylası vardır. İlk baharda "Güzelyaylaya" göç edilir ortalama 2-3 ay kalındıktan sonra Allahuekber Dağları'nın eteğindeki "Başyayla" denilen yaylaya göç edilir. Sonbaharda tekrar köye inilir. Hayvancılık yapılması, zorunlu yaylacılığı ön görür.
Forklorik olarak "bar" denen halay çok yaygındır. Eskiden "üç etek, tanko, fistan" gibi giysiler giyilirken şimdilerde modern giyim benimsenmiştir.
Yemekleri genelde hamur işi ağırlıklıdır. Örnek olarak; bişi, katmer, kete, pağaç, fetir, gevrekli ekmek, lor gılıgı, kesmeli aş, tırta, gaygana, Borana, Ekmek aşı vb.
Aynı zamanda "Yılbaşı gecesi" eğlencesi de önemli bir gelenektir.Erzurum iline 153 km, Şenkaya ilçesine 34 km uzaklıktadır. Allahuekber dağının eteklerinde, derin bir vadinin içerisine kurulmuş küçük bir yerleşim birimidir. Önünden Çoruh nehrinin kolu olan küçük bir çay akmaktadır. Bu çay Oltu çayına karışır.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Şenkaya Yeşildemet Köyü Resimleri

Şenkaya Yeşildemet Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.