Sağlık-Sen 6. Dönem 7. Başkanlar Kurulu Toplantısı “Toplu Sözleşme” gündemiyle 10 Haziran Perşembe günü Kızılcahamam’da gerçekleştirildi. Toplantı sonucu açıklanan bildirgede, “Alın terini ve hakkaniyeti esas alan “çalışan” odaklı yaklaşımla, 1 milyon sağlık ve sosyal hizmet görevlisinin sorunlarını çözmek mümkündür” ifadelerine yer verildi.
Sağlık Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin yanında 81 ilden gelen şube başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, genel teşkilat çalışmaları, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının güncel sorunları ile Ağustos ayında yapılacak Toplu Sözleşme talep taslağı ele alındı. Toplantı neticesinde aşağıdaki sonuç bildirgesine imza atıldı.
Sonuç Bildirgesinde şu maddeler yer aldı
Yaklaşık 18 aylık pandemiyle mücadele sürecinde geldiğimiz nokta da Hükümet tam normalleşme için gün sayarken, mücadelenin kahramanları sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorunlarını da ivedi bir şekilde çözüme kavuşturmalıdır.
Sağlık çalışanlarının ülkenin “hayat sigortası” olduğu gerçeğinden hareketle; mali, sosyal ve özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler, sadece sağlık çalışanlarını değil, 84 milyon vatandaşı da doğrudan ilgilendirmektedir.
Sağlık sistemini ayakta tutan, gece gündüz alın teri döken çalışanlardır. Çalışanların sorunlarının çözümü, huzur ve refahlarının artması, sağlık sistemini çok daha güçlü kılacaktır.
Döner sermaye adaletsizliği, sözleşmeli istihdam, yetersiz istihdam, kreş, şiddet, mesai ve nöbet ücretlerindeki sorunlar sağlık çalışanlarının boynunu bükmekte, mesleklerinden soğutmakta, tükenmişliğe itmekte, aile bütünlüklerini bozmaktadır.
Alın terini ve hakkaniyeti esas alan “çalışan” odaklı yaklaşımla, 1 milyon sağlık ve sosyal hizmet görevlisinin sorunlarını çözmek mümkündür.
Kamu işvereni, Ağustos ayında yapılacak Toplu Sözleşme görüşmelerini, bu bağlamda fırsata dönüştürmelidir.
Sağlık çalışanları kamu görevlileri arasında maaş açısından her geçen yıl geriye gitmiştir. Oysa görev ve sorumluluklarında azalma bir yana, kat be kat artış olmuştur. Bunun yanında enflasyon aldıkları ücreti adeta eritmiştir. Bu gerçekten hareketle enflasyon farkı yerine, enflasyon artı refah payı verilmelidir.
Sağlık-Sen Toplu Sözleşme görüşmelerine, bu bilinçle oturarak, 1 milyon sağlık ve sosyal hizmet çalışanının emek ve hak mücadelesini kararlılıkla temsil edecektir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)