112 Ekipleri ‘Canı Sıkılan’ Çobanlardan Dertli

Amasya'da okullarda eğitim veren 112 Acil sağlık çalışanları, duyarsız çoban ve öğrencilerin asılsız ihbarlarıyla karşılaştıklarını anlattılar.

Amasya'da okullarda eğitim veren 112 Acil sağlık çalışanları, duyarsız çoban ve öğrencilerin asılsız ihbarlarıyla karşılaştıklarını anlattılar.

Amasya İl Sağlık Müdürlüğünün 112 Acil sağlık hattına gelen gereksiz aramaların engellenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında halkı bilinçlendirmek amacıyla yürüttüğü "Yaşama Yol Ver" kampanyası kapsamında İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Özgür Dalkıran ile birlikte Ziyaret Ortaokuluna gidip öğrencilere yönelik sunum yapan ekipte yer alan sağlık personeli Bensu Güngör, telefon hattını çıkartıp canı sıkıldığı için arayan duyarsız çobanlarla karşılaştıklarını belirtti.

4 yıl aktif olarak sahada çalışıp yaklaşık 2 yıldır da komuta kontrol merkezinde görevini sürdüren 24 yaşındaki Güngör, "Köylerde dağda çobanda canı sıkıldığı için arıyor. Hattını çıkartıp arıyor. Asılsız ihbar veriyorlar. O vakaya ambulans gönderince başka bir insanın hayatına mal olabiliyor. "Canımız sıkıldı konuşmak istiyoruz" diyorlar. "Biz acil hastalara ulaşmak için bu hattın başındayız. Lütfen meşgul etmeyin" dediğimizde "benim göğsüm ağrıyor" dediği an biz onu hasta kabul edip ambulans göndermek zorunda kalıyoruz. Çok uzak köyler var. Bir, bir buçuk saatimizi alabiliyor. Yaylalara çıkıyor ekibimiz. Telefonla konuşurken arkadan çoban olduğu belli hayvan sesleri geliyor. Yüzde 0,1 bile olsa ihtimal gerçek olma şüphesi olduğu için içimizde ambulansı çıkartmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

112'ye yapılan aramaların yüzde 95'inin gereksiz çağrılar olduğuna, tespit edilenlere hakkında ise ceza işlemi uygulandığına değinen Güngör, "Bazen okuldan arıyorlar. "Benim arkadaşım düştü bayıldı çabuk gelin" diye. Biz güvenip ambulansı çıkartmak zorunda kalıyoruz. Böyle asılsız bir ihbar için, bir çocuğun dalga geçip gülmesi için başka yerdeki çok ciddi trafik kazasında bir insan hayatını kaybedebiliyor" şeklinde konuştu.

Sunumun sonunda broşürlerin dağıtıldığı öğrenciler okul bahçesine gelen tam donanımlı ambulansa binip içindeki cihazlar hakkında bilgi aldılar.

Ambulansı dolaşan öğrencilerde Mehmet Emre Davulcu da ambulanslara yol verilmesi ve 112 Acil çağrı hattının gereksiz yere meşgul edilmemesi gibi bilgiler edindiklerini söyledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor