Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Anadolu Öğrenci Topluluğu tarafından "15 Temmuz Diriliş Destanı Konulu Fotoğraf Sergisi" merkezi kafeterya önünde gerçekleştirilen törenle açıldı.
İki gün sürecek olan, 15 Temmuz darbe girişimini ve yaşanan olayları konu edinen sergide 120 eser yer alıyor. Törenin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, 15 Temmuzda yapılan kanlı darbe girişiminde yaşanan olayları hatırlatarak, bu eylemin özellikle gençler tarafından öğrenilmesi ve unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Gür, "Kendi akıllarıyla hareket etmeyen ve aklını kaybetmiş ama Türkiye içerisinde üst akılmış gibi davranan yapılar aslında bize çok şey anlattılar. 15 Temmuz aslında keşke yaşanmasaydı diyoruz ama yaşanmışlıklardan da hep beraber ders çıkaralım. Bu millete boyun eğdiremezsiniz. Bu millet farklı fikirlerden, düşüncelerden, farklı inançlardan bile, farklı fikirsel eğilimlerden de olabilir ama vatan mevzu bahis olunca bütün farklılıklarını bir kenara iterek meydanları inletecek kadar da tek yürek olma becerisine sahip bir millet. Düşman asla uyumuyor. Hala bizim merhametimizden istifade ederek mağduriyet edebiyatı yapanlara lütfen bu oyunlara gelmeyelim" şeklinde konuştu.
Bu tür programları önemsediğini belirten Prof. Dr. Gür, "Resimlerle, belgesellerle, sinema filmleriyle, tiyatrolarla bu uzun yıllar yaşatılmalı. Bu programlar yaşatılmalı. Birileri hatırlarsanız şunu diyordu biz öyle bir şey yapıyoruz ki bin yıl hükmü sürecek. Tasavvuru düşünebiliyor musunuz? Biz de diyoruz ki, bin yıl kalsa da bu unutulmayacak. Unutulmaması için 15 Temmuz Yerleşkesi adını koyduk. Unutulmaması için programlar düzenlenmesini istiyoruz ve Türkiye bunu sürekli kendisinin iftihar tablosu olarak yerle bir edilmeye gelinen bir millet bütün dünyayı şoka uğratıp hala daha sersem, divane bir şekilde etrafa saldırır hale getirmiştir. Bu millet korkutmuştur, korkutmaya da devam edecek. Her birimiz farklı fikirleriyle, düşünceleriyle farklı partileriyle, kimlikleriyle bu vatan sevdası uğruna birlik olmaya devam edeceğiz. Armudun sapı üzümün çöpü demeden de birlik ruhunu kim ne derse desin koruyacağız. Bu üniversitede de gençler bunu yapmanızı istiyorum" dedi.
Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, "Eğitimde, kültürde, sanatta, edebiyatta, mimaride, sinemada, televizyonda bu yaşanan kahramanlıkları ve bu eğitim müessesesinin bağrından çıkarak dünyaya anlatmamız lazım. Diğer taraftan tıpkı ecdadımızın tarihte ortaya koyduğu gibi ilimde, fende, mimaride ve birçok alanda şu içinde bulunduğumuz eğitim müessesinin siz gençler dünyanın en iyileri olup yeniden dünyaya yön veren adaletli merhametli insanlar olarak tarih sahnesinde yer almanız gerekir" diye konuştu.
İHA