Esenlerli ve İstanbullulara kapılarını açan Esenler 15 Temmuz Şehitler Parkı, hizmete girdiği ilk haftasında yoğun ilgi gördü. Park, 7'den 70'e tüm vatandaşların akınına uğradı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki başarısız darbe teşebbüsünün ardından alınan karar gereği, şehir dışına taşınan birliklerin boşalttığı alanlar halkın hizmetine sunulmaya başladı. İlk şehir parkı Esenler'de yapıldı. Esenler-Atışalanı'nda bulunan ve burada yapılan atış talimlerinden dolayı bölgeye Atışalanı ismi verilmesini sağlayan Metris Kışlası 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı ile Esenler Belediyesi arasında imzalanan protokol gereği, ilk etapta kışlanın 236 dönümlük kısmı (yaklaşık 26 futbol sahası büyüklüğünde) Esenler Belediyesi'ne devredilmişti. Esenler Belediyesi'nce yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmalar tamamlandı ve 15 Temmuz Şehitler Parkı halkı hizmetine sunuldu.
Eğlenceli vakit geçirdiler
15 Temmuz Şehitler Parkı'nın hizmete girdiğini öğrenen vatandaşlar, parka yoğun ilgi gösterdiler. Parka gelen aileler, şehrin gürültü ve stresinden uzak bir şekilde kuş sesleri arasında piknik yaparak güzel bir hafta sonu geçirmenin mutluluğunu yaşadılar. Vatandaşlar, doğayla iç içe kamelyalarda piknik masalarını doldururken, çocuklar da; top oynayarak, bisiklete binerek, göl kenarında gezintiye çıkarak ve oyun gruplarında oynayarak doyasıya bir gün yaşadılar. Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan çeşitli etkinliklerle de anne ve babalar çocuklarıyla eğlenceli vakit geçirdiler.
Burada serinledik
İstanbul'un en önemli doğal yeşil alanlarından biri olan 15 Temmuz Şehitler Parkı'na gelen vatandaşlar; "Bu sıcak havalarda bu parktaki ağaçların gölgesinde serinledik. Çocuklarımız da yeşille ve doğayla iç içe, güvenli bir şekilde doyasıya eğlendiler. Bu parkı bizlere kazandıran Belediye Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diyerek düşüncelerini dile getirdiler.
Simülasyon merkezi de olacak
15 Temmuz darbe teşebbüsünde Esenler'in 10 şehit verdiğini ve 40'ın üzerinde de gazisinin bulunduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Şehitlerimizin aziz hatıralarını Esenler'de ebediyyen yaşatmak istiyoruz. İlçemizde bir çok okul, meydan ve otobüs duraklarına şehitlerimizin isimlerini verdik. Askeriyemizin boşalttığı ilk alanlardan birisi olan bu arazide güzel bir şehir parkı yaptık ve 15 Temmuz Şehitler Parkı ismini verdik" dedi. Parkta şehitlerin anıtları ve kitabelerinin de bulunacağına işaret eden Göksu, "Bu parkta ayrıca 15 Temmuz Simülasyon Merkezi de yer alacak. Bu parkı ziyaret edenler 15 Temmuz'da Türkiye'de ne yaşandıysa bu merkezde izleyebilecek ve bu tarih hiç bir zaman unutulmayacak. Parkımız tüm Esenlerli ve İstanbullu kardeşlerimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
Metris'in dünü
Askeri çarpışma sırasında korunmak için yapılan toprak siper anlamına gelen metris Osmanlı'nın son döneminde 1912 yılında Esenler'de bir kışlaya isim olunca ayrı bir anlam kazandı. Kışla olarak Metris, 1912 ile 1953 yılları arasında eğitim, atış ve tatbikat alanı olarak kullanıldı. Kuruluş yıllarında bir dönem Topçu Mektebi de bölgede faaliyet gösterdi. Kışla, 1953 yılından itibaren Ulaştırma sınıfı birlikleri tarafından kullanılmaya başlandı. Bu tarihte, 1. Ordu Komutanlığı'nın ulaştırma faaliyetlerini icra etmek üzere 475. Ulaştırma Hafif Oto Tabur Komutanlığı teşkil edildi.
1981 yılında kışla içerisinde yer alan Metris Ceza ve Tutukevi, Adalet Bakanlığı'na devredildi. 1980 İhtilali sonrası siyasi tutukluların bu cezaevine konulmasıyla birlikte Metris'in ünü daha da arttı ve türkülere, şarkılara konu oldu.
İHA