Kocaeli'nde 12 yaşında yürüme yeteneğini kaybeden 28 yaşındaki Kamil Ada, 16 yıl sonra ilk kez attığı adımla ailesini sevince boğdu.
Kocaeli'nde oturan 28 yaşındaki Kamil Ada, ilkokul eğitimini başarıyla tamamladı. Ortaokula geçen Kamil Ada Friedreich Ataksisi hastalığına yakalandı. Yürüme yeteneğini kaybeden Kamil Ada için ailesi yıllarca çalmadık kapı bırakmadı. Yıllar sonra Başiskele ilçesinde bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ni duyan aile, son bir umut olarak bu kuruma geldi. Başarılı ve doğru bir tedavi yöntemi ile 28 yaşındaki Kamil Ada, ilk kez 16 yıl sonra adım attı. Wolker yardımı ile adımlarını atan Kamil Ada ailesini sevince boğdu.
"İnsan daha fazlasını istiyor"
16 yıldır yürüyemediğini ifade eden Kamil Ada, "İnsan daha fazlasını istiyor. Daha rahat adım atabilmeyi istiyor. Daha iyi bir yaşam istiyorum. Kendime daha iyi bakabilmeyi istiyorum. Burada tedavimiz gayet iyi. Tek başıma bir yere gidebilmeyi, sahil kenarına gidebilmeyi özledim. İlk adımlarımı atınca ayakta durabileceğimi hissettim. Umutlarım yerine bu kurum sayesinde geldi. Kendime güvenim geldi" dedi.
"Birçok yere gittim tedavisinin olmadığını söylediler"
Çocuğunun hastalığı sebebiyle birçok yere gittiğini ifade eden anne Havva Ada ise, "Bunun tedavisinin olmadığını söylediler. Bu kurumu duyduk ve geldik. Burada ayağının üstüne basmaya başladı. Çok duygulandım. Camın önüne ilk defa kalktı. Hayalim evlendirmek. Kendisine bir gelse, azıcık yürüse yeter" diye konuştu.
Tedavi sürecinde Kamil Ada'nın sürekli yanında bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Elif Beyza Arslan, "Kamil Ada kurumumuza 2 yıldır gelmekte. İlk geldiği zaman tekerlekli sandalyeye bağımlı bir haldeydi. Şu an ise wolker desteği ile bağımsız bir şekilde yürümekte. Tedavi sürecinde biz çocuklarımıza konvansiyonel yaklaşımın yanında, eğlenerek at terapisi, su terapisi uyguluyoruz. Bunlar çocuklarımızın hem eğlenmesini, hem de tedaviye aktif katılmasını sağlıyor. Çocuğun aktif katıldığı tedavi programı başarıyı kendiliğinden getiriyor. Bu büyük bir başarı. Onun içinde bizim içinde. Kamil gibi nice çocuklarımızın yürüyebilmesi için bize umut verdi. At burada büyük bir rol oynamaktadır. Atın ritmik ve tekrarlayıcı hareketleri insan yürüyüş insanın yürüyüş patentine uygundur" şeklinde konuştu.
İHA