Artvin'in Borçka ilçesi Camili havzasında bu yıl 16'ncısı düzenlenen "Maçahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali" sona erdi.
Macahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Borçka Kaymakamlığının organizasyonunda Gürcistan sınırlarında bulunan ve 6 köyü kapsayan Türkiye'nin ilk ve tek Biyosfer Rezerv Alanı olan Camili (Maçahel) havzasındaki Düzenli köyünde düzenlenen festivalde, saf Kafkas arısı ve havzada üretilen balların tanıtımı yapıldı.
Arı dölleme ve en güzel bal yarışması gibi etkinliklerin yapıldığı festivalde, yöre halkı ürettiği balın kurulan stantlarda tanıtımını yaparak satışını gerçekleştirdi. Saf Kafkas arısı ve bal tanıtımının yanı sıra kültürel etkinliklerin ve eğlencenin de yer aldığı festivalde, vatandaşlar yöresel sanatçıların söyledikleri Türkçe ve Gürcüce şarkılarla, oluşturdukları büyük horon halkalarıyla festivalin tadını çıkardı.
Festivalde selamlama konuşması yapan Maçahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Süleyman Köse, "Camili, saf Kafkas arı gen ve üretim merkezidir. Camili bölgesinde bozulmadan, melezleşmeden doğal şartlarda korunmuştur. Kafkas arısının ürettiği bal ise bölgenin zengin florasını bünyesinde barındırdığı için yüksek besin değerine sahiptir. Maçahel vadimiz bozulmamış doğası ve kaynaklarıyla insan fıtratına en uygun yaşam alanlarından bir tanesidir. Bununla birlikte Maçahel vadisi ülkemizin en zengin endemik türlerine sahip bir gölgedir. Bu durum Maçahel'in mutlak koruma kanunu ile korunmasını gerektirmektedir. Bu yörede yaşayan insanlar yazılı olmayan hukuk sistemi ile kamunun etkisinde de kalmadan doğayı koruma refleksi göstermiş ve biyolojik çeşitliliği kendisinden, hatta gözünden bile sakındırmıştır. Örneğin dedelerimiz tarlasını satarak orman almış, ormanı himayesine alarak doğayı korumuştur" ifadelerini kullandı.
Festivalde konuşan Artvin Valisi Ömer Doğanay, Camili'nin UNESCO tarafından ilan edilen Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olduğunu dile getirerek, dünyanın en önemli üç arı ırkından biri olan Kafkas arı ırkının gen merkezi ve üretiminin bitki çeşitliliği Türkiye'nin en zengin yerlerinden biri olan Camili'de yapıldığını ifade etti. Bu nedenle Maçahel vadisinin tanıtılması kadar burada ki doğal yapısının korunması ve gelecek nesillere bozulmadan aktarılmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Vali Doğanay, "Camili bölgesi Allah'ın yeryüzünde yarattığı en güzel yerden biri. Benim yetkililerden istirhamım bu özel coğrafyanın korunması ve bozulmasına izin verilmemesi" diye konuştu.
Doğanay, konuşmasını saf Kafkas arısın tanıtılmasına güçlü bir ekonomik değer haline gelmesine Kafkas ana arı üretimi ve pazarlanmasına yıllarca büyük destek Nihat Gökyiğit Vakfının Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'e teşekkür ederek sonlandırdı.
Saf Kafkas arı ırkının korunması için Kafkas Arı Gen Merkezi'ni kuran Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye'nin hiçbir yerinde saf Kafkas arısının olmadığını dile getirdi. Gökyiğit, "Saf Kafkas Arısı çalışkanlığı, hava şartlarına uyumu, uysallığı, uzun diliyle her çiçekten nektar alabilme kabiliyeti ve hastalıklara mukavemeti ve yüksek verimi dolayısıyla arıcıların çok aradığı bir ırktır. Bu arı ırkını yaşatmaya gayret edelim. Onu gözümüz gibi koruyalım. Herkesi buradaki doğal zenginliği yaşatmaya davet ediyorum" dedi.
Borçka Kaymakamın Ertuğrul Örnek ise konuşmasında Maçahel'in doğasının güzelliğinin insanının çalışkanlığının yanı sıra burada sınır bekleyen bir beylik gibi durduğunu dile getirerek, "Maçahel insanının vatanperverliğinden dolayı sınırımızın güvenliği konusunda içimiz rahat" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen en iyi bal yarışmasında, balını en iyi şekilde servis ederek dereceye giren üreticilere ödülleri verilirken, program Gürcü ve Türk dans topluluklarının gösteriyle devam etti. Festival sanatçıların konserleriyle geç saatlere kadar sürdü. Festivalde Maçahel havzasına ve saf Kafkas arı ırkına verdiği destekten ötürü Ali Nihat Gökyiğit'e altın arı ödülü verildi.
Festivale, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Borçka Kaymakamı Ertuğrul Örnek, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Nihat Gökyiğit Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit, İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı Mustafa Melek ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İHA