2. Ehl-i Beyt Paneli Ve Geleneksel Aşure Etkinliği Düzenlendi

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından "Ehl-İ Beyt'in Fazileti" konulu panel düzenlendi.

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından "Ehl-İ Beyt'in Fazileti" konulu panel düzenlendi. Panelden sonra katılımcılara aşure ikram edildi.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen 2'inci Ehl-İ Beyt Paneline Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Genel Sekreter Prof. Dr. Hakan Erkuş, Rektör Danışmanları Doç. Dr. İlhan Erdem ve Yrd. Doç. Dr. Cemal Koyunoğlu dinleyici olarak İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kubat, İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Veysel Özdemir, İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Fethullah Zengin ve Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli ise konuşmacı olarak katıldı. Panelin Moderatörlüğünü İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fikret Karaman yaptı.

Panelde ilk olarak söz alan Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Allah'ı bir, Peygamber'i bir ve kitabı bir olan vatandaşlar için Ehl-i Beyt'in ayrıştırıcı değil, kaynaştırıcı bir unsur olduğuna vurgu yaptı.

Panelin ikinci konuşmacısı İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Fethullah Zengin ise Hz. Peygamber'in Hayatında Ehl-i Beyt'in Rolü adlı konuşmasında çeşitli örneklerle Resulullah'ın (s) Ehli-i Beyt'e verdiği değeri anlattı. Bu çerçevede Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in Hz. Peygamber dönemindeki örnek hayatından önemli bazı kesitler sundu.

Panelin üçüncü konuşmacısı olan İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Veysel Özdemir "Ehl-i Beyt'in Fazileti İle İlgili Hadisler" başlıklı konuşmasında ashabın fazileti ile ilgili rivayetlere dikkatle yaklaşmak gerektiğini, bu rivayetlerin çoğunun sıhhat problemi taşıdığını özellikle de Ehl-i Beyt ile ilgili hadis literatüründe çok sayıda zayıf ve uydurma rivayetin bulunduğunu söyledi. Bu alandaki hadis uydurma faaliyetinin hicri birinci yüzyılda ortaya çıkan sosyo-politik olaylar neticesinde olduğunu belirtti. Özdemir, Hz. Peygamber'den günümüze ulaşan Ehl-i Beyt'in fazileti ile ilgili sahih hadislere önem verilmesi gerektiğini, bu şekildeki hadislerin yeterince olduğunu vurguladı.

Panelin son konuşmacısı ise İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kubat idi. Prof. Dr. Mehmet Kubat "Mezhepler Tarihi Açısından Ehl-i Beyt" adlı konuşmasında, tarihsel süreçte İslam dünyasında iki kutuplu bir dünya oluşturmak için birbirlerine karşıt şekilde konumlandırılan Ehl-i Sünnet ve Şia arasında oluşturulan iki keskin fay hattının gerçeklere dayanmadığını, bilakis çoğunlukla suni gerekçelere dayandığını vurguladı. Ehl-i Sünnet'in imamlarından Ebu Hanife, İmam Şafii ve İmam Malik'in, Ehl-i Beyt'i fikren ve maddeten desteklediğine dair birçok örneğin olduğunu dile getiren Kubat özetle mezheplerin ayrışma, çatışma unsurları değil, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren unsurlar olması gerektiğinin altını çizdi.

Panelin bitiminde Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlhan Erdem, Genel Sekreter Prof. Dr. Hakan Erkuş ve bütün panelistlerin katılımıyla akademik ve idari personel ile öğrencilere aşure ikram edildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.