2. Küçükbaş Çoban Festivali Başladı

Tepebaşı Belediyesinin desteklediği ve Türkiye'nin farklı illerinden gelen çobanların buluştuğu 2. Küçükbaş Çoban Festivali başladı.

Tepebaşı Belediyesinin desteklediği ve Türkiye'nin farklı illerinden gelen çobanların buluştuğu 2. Küçükbaş Çoban Festivali başladı.

Yerli ve yabancı ırkları tanıtmak ve birlikteliği sağlamak amacıyla Hayvan Pazarında gerçekleştirilen festivalin ilk gününde hayvan yetiştiricileri ve çobanlar, koyun, keçi ve köpeklerini katılımcılara sergiliyor. Festival hakkında bilgi veren Başçoban Ayhan Savran, Tepebaşı Belediyesinin katkılarıyla 2. Küçükbaş Çoban Festivalinin başladığı ve 2 gün süreceğini söyledi. Amaçlarının bunu geleneksel hale getirmek olduğunu belirten Savran, "Bu festivalle çobanlar arasında birlik ve beraberliği sağlamak, hayvansal ürünleri, ırkları tanıtmak, yerli yabancı ırkları bir araya toplamak ve bunu ileriye taşımak" dedi.

Türkiye'de çoban yetişmediğinden ve üretimin azaldığından bahseden Ayhan Savran, "Mera sorunumuz oluyor. Yem çok pahalandı, üretim azaldığı zaman ete zam geliyor. Tüketim ister istemez çoğalıyor ama fiyatlara yansıdığı zaman alım gücü zorlanıyor. Üretim azaldığı zaman ete sürekli zam geliyor. Bunun önüne geçmemiz için üretimi artırmamız lazım. Meraları daha bilinçli, orman veya yerleşim alanını ona göre tutmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Çobanların yoğun istediği üzerine festivalin ikincisini düzenlediklerini dile getiren Savran, "Küçükbaş yerli ve yabancı ırklar festivalde yer alacak. Eskişehir'in Merinos koyunu ve Akbaş köpeği meşhurdur. Bunu insanlara tanıtmaya çalışacağız. Festival kapsamında Türk çoban köpekleri kangal, Kafkas, malaklı yer alacak. Festival yeni başladığı için yoğunluk öğleden sonra ve yarın başlar. Bu festivale desteklerinden dolayı Tepebaşı Belediyesine teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Hayvan üretici birliklerinin rolünün çok büyük olduğunu, ama hayvana verilecek desteğin bir bölümünü de çobana vermesinin daha iyi olacağını dile getiren Savran şunları söyledi;

"Çoban sigortalı olsun, çoban kız istemeye gittiği zaman alnı açık gitsin. "Oğlan ne içi yapıyor, sağlık güvencesi var mı" diye soruyorlar. Sağlık güvencesi olmadığı için bunu ileriye taşıyamıyoruz. Bunlar sürekli çobanların yaşadığı sorunlar. Mera sorun, çiftçi bir yandan ekeceğim diyor, bilinçsiz ormanlama var, yerleşim alanları farklı, istimlak oluyor, bunu değerlendiremiyorsun, ister istemez de mal kısıtlanıyor. Üretim düşüyor, üretim düşünce de hayvancılık bitiyor"

İki gün sürecek festival kapsamında, çeşitli yarışmalar ve etkinlikler düzenlenecek.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.