SEDAŞ'ta sayaç okuma elemanları 2016 yılında 7 adet köpek ısırma vakası ile karşılaştı. Bunun üzerine SEDAŞ tarafından sahada görev yapan ekiplerine köpek psikolojisi bilgileri verilirken, köpek saldırılarıyla karşılaşmamak için nasıl hareket edilmesi gerektiği de iş güvenliği eğitimleriyle anlatılıyor.
SEDAŞ yetkililerince, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce de toplam 45 ilçe, 766 köy ve 1344 mahallede, 1 milyon 600 bin sayacın yerinde okunduğunu ve özellikle kırsalda sayaç okuma ekiplerinin köpek saldırısına uğradığı ve 2016 yılında 7 çalışanın değişik yerlerinden ısırıldığı bildirildi. Bunun üzerine, SEDAŞ elektrik dağıtım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri konusunda sektörde bir ilke imza atarak, köpek saldırılarıyla karşılaşmamak için nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda personelini eğitime tabi tutuyor. Eğitimlerde, SEDAŞ çalışanlarının köpeklerle iletişim kurma yolları öğretiliyor.
Elektrik dağıtım şirketlerinde sayaç okuma görevlisi olarak çalışanların sahada yaşadıkları en önemli zorluklardan biri sayaç okuması yapılacak alanlarda başıboş dolaşan köpekler ve yaşanan iş kazaları. SEDAŞ bu konuda çalışanlarını bilgilendirmeyi hedefleyen bir eğitimi uygulayarak sektöründe bir ilki gerçekleştirdi. SEDAŞ iş kazası risklerinin azaltılması ve çalışanlarının güven duygusunu arttırmayı, çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumlu yönde desteklemeyi hedeflerken, köpeklerle uygulamalı olarak yapılan eğitimlerde çalışanların köpeklerle iletişim kurabilmeleri ve onların vücut dilini anlayabilmelerini, korkmadan, güven duygusu içinde çalışabilmelerini de hedefliyor.
"SEDAŞ personeline uzman eğitimcilerden, köpek eğitimi"
SEDAŞ çalışanları eğitimde; köpeklerin cinsleri, davranış biçimleri, neden saldırgan olabildikleri, çıkardıkları ses ve vücut dilleri ile ne anlatmak istedikleri hakkında, köpeklerin bulunduğu bir ortamda görevlerini güven içinde yapabilmelerini sağlayacak doğru davranışların ve köpekleri tedirgin edecek yanlış hareketlerin neler olduğu ve bu hareketlerden kaçınarak, onların güvenlik alanına girmemeleri gerektiği hakkında bilgileniyor. Ayrıca psikolojisi bozuk köpeklerin saldırısına uğradıklarında da kendilerini nasıl koruyabilecekleri hakkında uzman eğitimcilerden uygulamalı bilgiler alıyorlar.
"Personele, köpek saldırılarında ne yapacakları öğretildi"
Eğitime katılan SEDAŞ saha ekibi görevlileri, köpek saldırılarında ne yapacaklarını öğrendiler. Uzman eğitimciler, SEDAŞ çalışanlarına eğitimlerde, köpeğin avlanma içgüdüsünü harekete geçirmemeleri için köpek gördüklerinde, kaçmamaları gerektiği, nasıl davranmaları ve ne yapmaları gerektiği ayrıntılarıyla anlatılıyor. Çalışanlara ilk şeyin, önce sakin olmak ve tedirginlikle oluşan ani hareketlerden, köpekle göz göze gelmekten kaçınmak olduğu anlatılırken, köpeğin saldıracağı düşünülüyorsa, geri çekilmenin doğru olacağı ancak bunu kaçarak yapmamak gerektiğine dikkat çekiliyor. Köpeğin bulunduğu bölgeye girildiğinde, kendi bölgesinden kişiyi uzaklaştırmak isteyeceği ve gövde gösterisi yapacağı, bu nedenle ilgilenmemek ve en önemlisi, onları kışkırtacak bir hareket yapmamak, sadece yola devam edip, rahat hareket etmek gerektiği vurgulanıyor. Bu eğitimlerde, köpeklerin tehdit görmediklerini anladıklarında ilgilerini yitirip kişilerin peşini bıraktıkları anlatılıyor. SEDAŞ çalışanlarının sahadaki psikolojilerini destekleyecek eğitimleri sürdürüyor.
"Vatandaşlardan duyarlılık bekliyorlar"
Yetkililer yapılan tespitlerde bazı kaçak kullanılan alanlarda kaçak elektriğin tespit edilmesinin engellenmesi için, bazı yerlerde de elektrik sayacının okunması istenmediği için köpeklerin kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladılar. SEDAŞ yetkilileri, "Kesinlikle ekiplerimize bu tür durumlarda köpeklere zarar vermeden sadece kendinizi koruyun diyoruz, elektrik tüketim sayaçlarının düzenli olarak okunmasına gayret ediyoruz. Vatandaşlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Maalesef bazı yerlerde bu zorluklarla çok sık karşılaşabiliyoruz. Vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz" dediler.
İHA