22 Mart Dünya Su Günü, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü'nün düzenlendiği bir program ile kutlandı. Suyun hayat olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Büyükşehir olarak 1 milyon 200 bin insanımızın, yazın da 3.5 milyona yaklaşan bir nüfusun dünya standartlarında, kaliteli su kullanması için büyük bir gayret içerisindeyiz" dedi.
22 Mart Dünya Su Günü, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü'nün düzenlendiği bir program ile kutlandı. DSİ Dinlenme Tesisleri'nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. DSİ'nin çalışmaları hakkında sinevizyon gösterisi ardından kürsüye gelen DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz ise bir teşekkür konuşması yaptı. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur katılımcılara hitap etti.
DSİ Balıkesir'de büyük yatırımlara imza attı
DSİ'nin Balıkesir'de de ülkenin genelinde olduğu gibi barajlar, göletler ve sulama alanları inşa ettiğini söyleyen Başkan Uğur, çok büyük yatırımlar yapıldığını kaydetti. Geçtiğimiz hafta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun Balıkesir'de olduğunu hatırlatan Başkan Uğur, "Burhaniye'de, Edremit'te, Balya'da, Kepsut'ta, Dursunbey'de yine baraj, gölet, taşkın korumalarla ilgili çok büyük yatırımlara imza attı. Balıkesir baraj ve gölet olarak çok zengin. Balıkesir'de şuan tarımsal sulamada sıkıntımız yok. Sulanması gereken alanlarımız da var. Yeni yatırımlar ile de bütün tarımsal alanlarımız sulanabilir hale getirilecek" şeklinde konuştu.
"Balıkesir'in dünya standartları üzerinde su kullanması için çalışıyoruz"
Balıkesir'in Büyükşehir olması ile BASKİ, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin kurulduğunu ifade eden Uğur sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyükşehir olarak 1 milyon 200 bin insanımızın, yazın da 3.5 milyona yaklaşan bir nüfusun dünya standartlarında, kaliteli su kullanması için büyük bir gayret içerisindeyiz. Hatta Balıkesir Avşa Adası'ndan şuanda deniz suyundan Türkiye'de ilk defa tatlı su üretiliyor. İhtiyaca göre de yapılan yatırımlarla kapasitesi de arttırılıyor. Bu yatırımlar için, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımıza, Orman ve Su İşleri Sayın Veysel Eroğlu'na teşekkür ediyoruz. Bu yatırımlar ile biz Balıkesir'de su sıkıntısı çekmiyoruz. Yıllardır 2000'li yıllar geldiğinde dünyada kuraklık olacak, yetir kadar buğday ve tarımsal ürün yetişmeyecek, su bulunmayacak diye söylenirdi. Ne kıtlık var ne susuzluk var. Bütün tarımsal ürünlerin fazlalığı var, eksiği yok".
"Yakın geçmişte köylerde 1-2 çeşmeden su akardı"
Vali Ersin Yazıcı, yaptığı konuşmada, suyun çok önemli olduğunu ama yakın geçmişte köylerde 1 veya 2 çeşmeden içme suyu sağlandığını hatırlattı. Gelinen noktada her eve artık suyun girdiğini ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti: "Çok değil 20 yıl önce bu işle uğraşan kaymakamlar, belediye başkanları hatırlarlar. Köylerde 1 veya 2 çeşme olurdu. Ben o günlerden bu günlere gelmemize çok mutluyum. Bir kamu yöneticisi olarak iyi ki bu günleri görmüşüz. Su deyince hep aklıma yaşadığım bir olay geliyor. 2000 yılında, Muş Vali Yardımcısıydım. Bir köyde sadece 2 çeşme yaptırdığımız için yani şebeke hattı yok, evlerde su yok. 70 yaşındaki bir nine ısrarla elimi öpmek istedi. "Ben 32 yaşındayım siz 70 yaşındasınız bu mümkün değil" dedim. Bana "Bütün ömrüm burada geçti evladım. 1 kilometre yakında dereden eve su taşımakla geçti." Düşünün ninenin duygusunu. Ben onun için Devlet Su İşlerinin yapmış olduğu çalışmalardan dolayı hepsini kutluyorum. Onun için su hayattır diyorum ve hepinizi saygıyla selamlıyorum."
Etkinlik kapsamında düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesiyle tören son buldu. Programa Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Taner Büyükgöz, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile öğrenciler katıldı.
İHA