Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Şengöz, kentin kalkınması için 23 ili kapsayacak Cazibe Merkezi Programı'ndan Organize Sanayi Hayvancılık Projesi kurulmasının bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Şengöz, basın kuruluşlarını ziyaret etti. Ziyaretlerinde konuşan Şengöz, Siirt'in kalkınması ve cazibe merkezi haline gelebilmesi için birlik olarak üstlerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını, ilin kurtuluşunun hayvancılığın gelişmesi ve sağlıklı barınakların yapılmasıyla mümkün olduğunu, Siirt'in bu projeye uygun bir altyapısının bulunduğunu söyledi. Şengöz, "Bitlis'te kayıtlı bulunan küçükbaş hayvan sayısı 340 bin, Şırnak 360 bin, Batman 400 bin, Mardin 400 bindir. Ancak Siirt'te damızlık koyun ve keçi sayısı 650 bin, besi toklu 300 bin, kayıt dışı ise 200 bin olmak üzere toplam küçükbaş hayvan sayımız 1 milyon 150 bin dolaylarındadır. Kayıtlı tahmini büyük baş hayvan ise 14 bindir. Bu da bölgede çok önemli bir sayıdır. Yani Doğu ve Güneydoğu'da Van'dan sonra en fazla küçükbaş hayvan sayısı Siirt'tedir. Bu amaçla Siirt bölge illeri arasında hayvancılığın en yaygın olduğu, en cazip olduğu ildir. İlimizde bu kadar çok hayvan sayısı bulunmasına rağmen bizde et entegre tesisi, et borsası, mezbahana yok. Bizim sorunumuz bu hayvanların il dışına çıkarılmasıdır. İlimizde 300 bin hayvan besidedir ve destek veriliyor. Organize hayvancılık projesi gereklidir, destekliyoruz. Şehir dışına çıkarılacak hayvan besi alanlarımıza barınaklarımızın yapılmasına gerekir. Biz birlik olarak da buna yönelik bir çalışmalarımız var. Düşüncemiz şudur; Bakanlığımızın 23 ili kapsayacak cazibe merkezi projesinden Siirt'in istifade edebilmesi için kapsamlı bir organize Hayvancılık Sanayi bölgesi yapılmasına ihtiyaç vardır" dedi.
"Şehir merkezine de rahat bir nefes aldıracak"
Siirt Şehir merkezinde sağlıksız ortamlarda besicilik yapılmasının üniversite kentli bir şehre yakışmadığını aktaran Şengöz, "Türkiye 1980'li yıllarında Ortadoğu'daki ülkelerin et ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir durumda iken bugün eti de sütü de dışarıdan ithal eden bir ülke konumuna gelmiştir. Bizim ülkemizin ve bölgemizin hayvancılığa ihtiyacı var, çünkü biz eti de sütü de ithal ediyoruz. Bu ilimizin de bir sorunu haline geldi. Çünkü eti pahalı tüketiyoruz. İlimizde Ulus, Habra mahallelerindeki hayvanları şehir dışına çıkartarak, daha modern ve kapsamlı bir organize hayvancılık çatısı altında et ve süt üretimi yapılması durumunda hem Şehir merkezi rahatlayacak, hem de sağlıklı ve kaliteli bir üretim ortaya çıkacaktır. Bu da ilimizin cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır. Besicilik yapan insanlara il dışında uygun bir yaşam koşulu oluşturursak ve kendilerine hayvan desteğinde bulunursak insanlar para kazanır ve ilin ekonomik döngüsü de hareketlenir. Birlik olarak da 10 yıldır böyle bir çalışma yapılması için uğraşıyoruz" diye konuştu.
"Altyapımız buna müsait"
Doğu ve güneydoğuda en fazla besiciliğin yapıldığı illerin başında olan Siirt'in organize hayvancılık gibi kapsamlı bir projeye en fazla ihtiyaç duyan il olduğunu aktaran Şengöz, şunları kaydetti:
"Siirt'te her gün ortalama 700 hayvan kesiliyor, ayrıca her gün 1.500 hayvan il dışına satılmak için gönderiliyor. Yani bizde pazar var, potansiyel var, altyapı var, insan gücü var. Tek sıkıntımız mera alanlarının yetersizliğidir. Siirt bölgede hayvancılığın geliştirilmesi yönünde alt yapısı yönünde mevcut hayvan sayısı ve pazarıyla en cazip ildir. Organize hayvancılık projesi içinde hem küçük hem de büyük baş hayvan olacak şekilde tasarlanmalıdır. Siirt'te şuan birliğimize kayıtlı 4 bin 500 üyesi var. Bir organize hayvancılık sanayi bölgesi kurulması için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Çünkü biz bu şehirde yaşıyoruz ve ilimizin sorunlarına da kulak tıkayamayız. Eğer ilimizin tüm sorumlu kurumları ve sivil toplum örgütleri ve hayvancılığı ilgilendiren meslek grupları bir araya gelerek böyle bir çalışma başlatırsa biz dünden hazırız. Nitekim hazırlanacak bir proje ilgili bakanlıklara sunulursa biz inanıyoruz ki bakanlık bunu asla ret etmeyecektir. Elimizi taşın altına koymaya hazırız."
İHA