2,4 Milyar Yıllık Fosil Dünyada İlk Defa Çankırı’da Sergileniyor

Varlığı milyonlarca yıl öncesine dayanan dünyanın en eski fosili ilk defa Çankırı'da görücüye çıktı.

Varlığı milyonlarca yıl öncesine dayanan dünyanın en eski fosili ilk defa Çankırı'da görücüye çıktı.

Çankırı Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi'nde sergilenen 2,4 milyar yıllık dünyanın en eski fosili dünyada ilk defa Çankırılılarla buluştu. Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Öncül tarafından gösterime sunulan paleontoloji biliminin ulaşmış olduğu son bulgular Çankırılılar tarafından ilgiyle karşılandı. Yüz milyonlarca yıl önceden günümüze uzanan gerçek fosiller görenleri büyülerken, sergide suda ve karada yaşayan canlılar ve birçok farklı bitkide var olan çeşitli canlı gruplarına ait fosiller yer aldı.

İlk defa Çankırı'da sergileniyor

Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Öncül 2,4 milyar yıldır yaşam süren siyanobakterileri dünyada ilk defa Çankırı'da sergilediklerini ifade ederek, "Biz Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği olarak 3 senedir eğitim kurumlarında Paleontoloji bilimini anlatmak için fosiller sergiliyoruz. Şuanda da Çankırı'dayız. Dünyamızın yaşı 4,6 milyar yıl, bunun 3,7 milyar yılında canlılar yaşıyor. Bunlardan en önemlisi siyanobakteri dediğimiz bakteri türü. Şuanda Türkiye'de sadece burada, Çankırı'da sergiliyoruz" dedi.

ABD'de bulundu, Çankırı'da görücüye çıktı

2,4 milyar yıllık siyanobakteriye ait fosilin ABD'de bulunmuş bir fosil olduğunu ifade eden Öncül, "Biz dernek adına 3 yıldır Paleontoloji bilimini anlatmak için konferanslar ve sergiler düzenliyoruz. Sergimizde de şuanda 50'ye yakın paleontolojik eserler mevcuttur. Tek hücreli olan dünyadaki çok canlılardan bir tanesi siyanobakteri fosilidir. Fosillerimizin içerisin de, tek hücreli olan siyanobakterilerden tutunda çok hücreli olan ve kabrial dönemine ait 513 milyon yıllık denizlalesi, 350 milyon yıllık 6 bin tane göze sahip trilobit mevcuttur. Elimde gördüğünüz siyanobakteri fosiline ait 2,4 milyar yıllık bir fosildir. Siyanobakteri tek hücreli olduğu için görünmez. Mercek altında görülür. Bunları oluşturan siyanobakteri silüs denen bir bakteri salgılayarak bunları yapıştırıyor. Ve bu şekilde fosil oluşuyor. Bu elimde gördüğünüz sayaç 2,4 milyar yıllık" ifadelerini kullandı.

Sergide konuşan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç de siyanobateri fosilinin Dünya'da ilk defa Çankırı'da gösterime sunulmasına dikkat çekerek, "2,4 milyar yıllık bu bakteri ilk defada şu anda Türkiye'de Çankırı'da sergileniyor. Bu da bizim bu konuya vermiş olduğumuz önemi ortaya koyuyor. Biz yavrularımızı çocuklarımız geleceğe en iyi şekilde hazırlamak istiyoruz. Bugün bu çalışmamız da bunlardan bir tanesi. Bugün en kötüsü 50 milyon yıllık olan fosillerle çocuklarımızı buluşturuyoruz" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!
Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi
Hekimlerden Maliye Bakanlığı’na Maaş Zammı Tepkisi
Savcı Adayı Mithat Can Yalman’ın Mektubu Ortaya Çıktı