Akdeniz Üniversitesi içinde 50 dönüm üzerine inşa edilen ve 53 milyon TL'ye mal olacağı tahmin edilen cami, kadınlara tanıdığı önceliklerle ön plana çıkıyor. Kapalı alanda 25 bin kişinin saf tutabileceği camide kadınlar için ise kapı girişleri ayrı olan bölümlerde hem ibadet edebilecekleri hem de gün ve toplantı gibi etkinlikleri düzenleyecekleri, içinde mutfağı da yer alan 3 bin kişilik salonlar bulunuyor.
2011 yılı Temmuz ayından bu yana Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi içinde inşası devam eden Akdeniz Üniversitesi Camii'nin yapımında sona yaklaşıldı. Selçuklu, Osmanlı ve modern çizgilerle inşa edilen cami, tamamlandığında Türkiye'de birçok ilkin sahibi olacak. 44 yan kubbesi ve 36,25 metre çapında dev kubbesi bulunan cami Selimiye Cami'siyle boy ölçüşüyor. 50 dönüm üzerinde ibadethane olmasının yanı sıra bir sosyal yaşam alanı gibi düzenlenen görkemli yapıda, yığma taş işçiliği biterken, mermer ve ince işçilik işlemlerine başlandı.
Kadınlara özel ayrıcalıklar
Üç katlı inşa edilen cami için 14 bin ton taş kullanılırken kubbeler tek parça halinde inşa edildi. Horasan harcı ile inşa edilen kubbelere Akdeniz bölgesinin iklimine uyum sağlayarak ısı yalıtımı yapabilmesi için keçi kılı karıştırıldı. Kapalı mekanda 25 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami için bugüne kadar 33 milyon TL harcandı. Cami için 20 milyon TL daha harcanması planlanıyor. Tamamı vatandaşların bağışları, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık desteğiyle yapılan inşaatta kadınlara özel alanlar da bulunuyor.
Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dr. Necmi Atik, kadınların burada özel günlerini düzenleyecekleri salonların bulunduğunu söyledi. Kadınlara tanınan ayrıcalıkları sıralayan Atik şöyle konuştu:
"Bu camide çocukların oyun yeri, kadınlar için sosyal günler düzenleyecekleri salonlar, kadınlara özel mutfak, tuvaletler, aşağıda müzeler olacak. Burası sadece bir cami değil bir sosyal yaşam alanıdır. Kadınlar buraya gelecek kendileri için ayrılan girişten cami içerisine isterlerse merdiven isterlerse de asansörlerle çıkabilecekler. 3 bin kadın kardeşimizin rahat ve ferah bir şekilde namazlarını kılabilecekleri yerleri mevcut. İlk girişteki şadırvan kısmı modern olarak yapıldı. Burası kadınlara aittir. Camilerde kadınlar için ayrılan yerler çok kısıtlı ya da yok denecek kadar azdır. Biz o üst katı tuvalet ve diğer imkanlarıyla kadınlara ayırdık. Sadece şadırvan kısmı 500 metrekaredir" dedi.
İçersine 29 Muratpaşa Camii sığar
Minarelerinin 86, 5 metre uzunluğunda olduğunu da belirten Atik, "Minareler 3 şerefeli taş örmeden yapıldı 374 basamakla çıkılıyor. Kuş bakışı Antalya'nın her yeri görülebiliyor. Bu camiye 14 bin ton taş kullanıldı. Yani şöyle ifade edelim, buradan Serik'e kadar TIR'ları arka arkaya koyarsak ancak olur o kadar taş. Kapalı mekanda 25 bin kişi namaz kılabilecek. Çevresinde falan namaz kılan olursa 100 bin kişiyi bulacak. Antalya'da Cuma ve Kandil günlerinde akla Muratpaşa Camii geliyor. Muratpaşa Camii 450 kişilik. Bu caminin içine 29 tane Muratpaşa Camii sığıyor. Soğutma sistemleriyle ilgili cami içerisinde hiçbir şey görülmeyecek. Her şey gizli bir sistem içinde sütunlara gömülü olarak çalışacak. Yazı ve süsleme bir ilk olarak benzersiz hazırlandı" dedi.
"2017 yılında cemaatin hizmetine açılacak"
Caminin her aşamasıyla özel olarak ilgilenen Atik, içeride hat sanatı içeren süslemeleri ise kendi eliyle yapıyor. Caminin tamamlanması için 20 Milyon TL'lik kaynağın daha harcanacağını belirten Atik, "Caminin normalde yapım süresi 7 yıldır. Ancak tam olarak taştan imal edildiği için biraz daha zaman alıyor. Halkın yardımlarıyla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım'dan yardımlar geldi. Ama ağırlık olarak vatandaşlarımızdan geliyor. Tamamen bittiğinde 53 Milyon TL harcanmış olacak. Şu ana kadar 33 Milyon TL harcadık. 20 Milyon TL'lik eksiğimizi inşallah desteklerle tamamlarız. Caminin bitimiyle ilgili bir tarih veremiyoruz. Caminin bir kısmı ibadete açıldı ancak tamamının ibadete açılması için 2017 yılını öngördük" dedi.
İHA