300 Beyin Ölümünden Ancak 100 Organ Bağışı Çıkıyor

Organ bağışının artırılması ve halkın bilinçlenmesi amacıyla düzenlenen "Umuda Işık Tut" isimli konferansta konuşan İzmir İl Sağlık Müdürü...

Organ bağışının artırılması ve halkın bilinçlenmesi amacıyla düzenlenen "Umuda Işık Tut" isimli konferansta konuşan İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, "Hala toplum olarak organ bağışı konusunda tereddütlerimiz var. 300 küsur beyin ölümünden 100 küsur organ bağışı var. 200 tane umut olabilecek organlarımız toprak olmasın" dedi.

İzmir Valiliği, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi ve İnsan İçin Umut Derneği tarafından, organ bağışının artırılması ve halkın bilinçlenmesi amacıyla "Umuda Işık Tut" isimli konferans düzenlendi. Konferansa; İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı İslami İlimler Fakültesi Dekanvekili Prof. Dr. Saffet Köse, İnsan İçin Umut Derneği Başkanı Menşure Gökçe ve çok sayıda davetli katıldı.

"Eksiği kendimizde buluyorum"

Konferansta organ bağışı konusunda bilgi veren İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, "İzmir organ bağışında da, organ naklinde de birinci. Birimizin başına geldiğinde anlamayalım diye daha iyi olabiliriz. Hala toplum olarak tereddütlerimiz var. Kimseyi yargılamıyorum. Eksiği kendimizde buluyorum. Hala ulaşamadığımız, anlatamadığımız vatandaşlarımız var diye düşünüyorum. Beyin ölümü gerçekleşen ve bir daha hayata dönemeyeceği kesinleşen aşamada daha fazla organımızı bağışlamalıyız. İzmir, beyin ölümü gerçekleşen hastalarından en çok organ bağışlayan il konumunda. 300 küsur beyin ölümünden 100 küsur organ bağışı var. 200 tane umut olabilecek organlarımız toprak olmasın. Öldükten sonra organlarımızın bir kişiye can olması adına hem organlarımızı bağışlayacağız, hem de herkese bunu anlatacağız" diye konuştu.

"Ön yargılıyız"

Gönüllü kök hücre bağışı ile ilgili konuşan Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, toplumun kan, kök hücre ve organ bağışında yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Toplumumuz ya eksik ya hatalı biliyor ya da bugüne kadar büyüklerimiz yanlış anlatmış. Ön yargılıyız ve ön yargıyı yıkmak çok zor. 10 yıldır Güvenli Kan Temini projesinin başındayım. 1 milyon 370 kişiye sunum yaptık. Yeniliğe açık bir millet değiliz. Değişim zaman alıyor. Kanın görevini bile anlatmamız 10 yılı geçti. Hala 7 milyon 300 bin kişi eksik ya da yanlış biliyor. En önemli konu ise organ bağışı. Kan bağışında bu kadar dirençli olan toplumu düşünün, organ bağışında daha ne dirençler var. Organ ve kök hücre konusunda daha yolumuz var."

"223 evladımızı kurtardık"

Türkiye'de bin 200 kemik iliği bekleyen hastanın bulunduğunu kaydeden Gök, "Türkök projesi kapsamında Türkiye'de 190 bin kayıtlı gönüllü vericiye ulaştık ve 223 bağışçıdan kök hücre işlemi gerçekleştirildi. Yani 223 evladımızı kurtardık" dedi.

Gök, Ege Bölgesi'nde 2014-2016 yılları arasında 25 bin 526 kök hücre bağışı yapıldığı bilgisini de verirken, "Ege Bölgesi'nde 29 bağışçıdan kök hücre alındı. 2017 yılında Türkiye'nin kök hücre bağışı hedefi 88 bin, Ege Bölgesi'nin ise 12 bin" ifadelerini kullandı.

"İzmir örnek olacak"

İnsan İçin Umut Derneği Başkanı Menşure Gökçe de şunları söyledi:

"Hedefimiz insanlara yararlı bir şeyler anlatabilmek. Gözünde kim olursa olsun, ben ve ekibim bu yola baş koyduk. Organ bağışı için yaptığımız mücadele 81 ile yayılacak ve İzmir de bu konuda örnek olacak."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor