40 Yaşından Sonra Böbreğin Süzme İşlevi Her Yıl Yüzde 1 Oranında Azalıyor

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde...

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azaldığını belirterek 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az bir kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerektiğini anlattı.

9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Demirel, kronik böbrek hastalığı, dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur olduğunu ifade etti. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kronik böbrek hastalıkları, nedenleri, risk grupları, erken tanı, tedavi ve korunma konularında halkı bilgilendirmek, konuya dikkat çekmek, farkındalığı artırmak amaçlı etkinlikler düzenlendiğini anlatan Dr. Kadir Demirel, Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler. Özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Böbrek yetmezliğine eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riski vardır. Kronik böbrek hastalıklı bireylerde ölüm riski genel toplumdan 10-30 kat daha yüksektir. Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebilir, ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı giderek artar. Yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak, 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azalır. Ayrıca yaş ilerledikçe sıklığı artan diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları da böbreklerin bozulmasına yol açar. Bu nedenle, 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az bir kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerekir" diye ifade etti.

8 Altın kural

Dr. Demirel, "kronik böbrek hastalığından korunmak için sekiz altın kuralı ise; "Sağlıklı besleniniz ve vücut ağırlığınızı koruyunuz. Düzenli egzersiz yapınız. Tuzu azaltınız. Yeterli sıvı alınız. Sigara içmeyiniz. Ağrı kesici ilaçlardan kaçınınız. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürünüz. Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettiriniz" şeklinde açıkladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !