Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk defa aile hekimlerine "temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon" konularıyla ilgili eğitim veriliyor.
Özel bir otelde gerçekleştirilen eğitim programı 3 hafta boyunca sürecek. Eğitim öncesinde konuşan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; Türkiye'de ilk defa Samsun'da görev yapan aile hekimlerimize yönelik temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon, konularıyla ilgili olarak teorik ve pratik eğitimlere başlanmış olup Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı desteği 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğimizin de lojistik destekleri ile başlanmıştır. Bu eğitimin ilimizde temel yaşam desteği hakkında farkındalığı arttırması ve doğru müdahalelerin yapılmasını sağlaması bakımından çok önemli olduğu düşünülmektedir. Eğitimlerimiz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Baydın, Doç. Dr. Latif Duran ve Doç. Dr. Celal Katı tarafından verilmektedir" dedi.
Projenin aile hekimleri açısında çok verimli olacağını vurgulayan Kasapoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Aile hekimlerimizin tamamı bu eğitimleri değişik periyotlarla alarak bilgilerini pekiştirecektir. Bu eğitimler acil durumlarda aile hekimlerimizin en kısa sürede hızlı bir şekilde hastaya uygun tedavinin yapılma kalitesini arttıracaktır. Gerek ilk yardım, gerekse temel yaşam desteği hayati öneme sahiptir. Çünkü ilk anda yapılmayan bu müdahaleler yaşam kaybına kadar giden bir sürece yol açmaktadır. Bir insanın kalbi durduktan sonra 4-10 dakika içinde müdahale edilmezse beyin ölümü gerçekleşmekte ve bundan sonra yapılacak müdahalelerin faydası olmamaktadır. Amacımız aile hekimlerimizin en iyi şartlarda bilgilerini pekiştirerek daha bilgili donanımlı olarak hizmet vermelerini sağlamaktır."
Proje kapsamında Samsun'da görev yapan 400 aile hekimine eğitim verilecek.
İHA