Bingöl'de çocuklarının organik yumurta yemesi için 5 tavuk beslerken, Genç Çiftçi projesiyle yumurta ticaretine atılan ev hanımının şimdi 500 tavuğu var. Tavuklarından günlük 300'ün üzerinde yumurta elde eden 3 çocuk annesi, ilerleyen zamanda işlerini biraz daha büyütmek istiyor.
Merkeze bağlı Çobantaşı köyünde yaşayan 3 çocuk annesi 35 yaşındaki Fazilet ile Edip Çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Genç Çiftçi projesi ile çocuklarının organik yumurta yemesi için evinin bahçesinde hobi olarak beslediği tavuk sayısını 5'den 500'e çıkardı. Proje kapsamında 30 bin lira hibe alan Çiftçi ailesi, 500 tavuktan günlük 300'ün üzerinde yumurta elde ederek, kentteki kahvaltı salonlarına satarak aile bütçelerine ek gelir elde ediyor.
Genç Çiftçi projesi başladığında eşiyle bu durumu konuşan ve projeye hazırladıklarını söyleyen Fazilet Çiftçi, "Bu mesleği çok seviyorum, işimi seviyorum. Eşim ile oturduk, konuştuk başvurduk. Başvurduktan sonra devletimiz yardım etti, çıktı bize. İşimizden memnunuz. Eşim inşaat işiyle uğraşıyoruz, inşaatta çalışıyor. Bende sabah erken gelip yumurtaları topluyorum, yemlerini veriyorum. İşimizden memnunuz. 500 tavuğumuzdan 300'ün üzerinde yumurta topluyoruz, satıyoruz, çocuklarımıza organik yumurta yediriyoruz" dedi.
"İşi büyütüp, eşimle birlikte yapmak istiyorum"
Kendisinin inşaat işçisi olduğunu ve tavuk yumurtalarından elde ettikleri gelirin eve ek gelir olduğunu belirten Edip Çiftçi, "Tavukçuluğa kapımızın önünde baktığımız 3-5 tavukla başladık. Daha sonra eşimle bu işi niye mesleğe dönüştürmüyoruz diye konuşmaya başladık. Genç Çiftçi projesi çıktığında çoğu kişi büyükbaş hayvanlar için projeler yazmaya başladı bizde çocuklarımız için hobi olarak başladığımız işi yapmaya karar verdik. Bize verilen 30 bin TL ile hibeye biraz sermaye koyarak bu çiftliği kurduk. 500 tane tavukla 350-400'e yakın yumurta elde ediyoruz. Topladığımız yumurtaları kahvaltı salonlarına veriyoruz. Bu işi büyütüp eşimle beraber yapmak istiyorum" diye konuştu.
İHA