İzmir'de halı saha maçından sonra kalp krizi geçiren 42 yaşındaki Mustafa Çağlar Erkin, 50 dakika süren kalp masajı ile hayata döndü.
İzmir'de yaşayan 42 yaşındaki Mustafa Çağlar Erkin'in arkadaşlarıyla oynadığı halı saha maçının ardından göğsüne bir ağrı girdi. Göğüs ağrısını yorgunluğuna bağlayan Erkin, arkadaşlarının "Hastaneye gidelim" önerilerini reddetti. Eve döndükten sonra durumu daha da kötüleşen Mustafa Çağlar Erkin'in kalbi hastaneye gitmeye hazırlandığı sırada durdu. Eve gelen 112 ekiplerinin 50 dakika boyunca yaptığı kalp masajıyla hayata dönen Erkin, Medical Park İzmir Hastanesi'nde geçirdiği operasyonlar sonucu yeniden yaşama tutundu.
İki gün yoğun bakımda uyutuldu
Medical Park İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akar Yılmaz, "Hastamız Mustafa Çağlar Erkin, arkadaşları ile yaptığı halı saha maçı esnasında göğüs ağrısı yaşamaya başlıyor. Maçtan sonra evine giderek duş alıyor ve ardından kalbi duruyor. 112 Acil Kurtarma ekiplerinin aranmasının ardından 50 dakika kalp masajı yapılarak geri döndürülüyor. Hastanemize geldiğinde yaptığımız ilk tetkiklerde kalp krizi geçirdiğini ve buna bağlı ani kalp durması geliştiğini tespit ettik. Yaptığımız koroner anjiyografi ile kalp damarlarından sol ana damarın tıkandığını gördük. Zamanı çok azdı ve kısa sürede stent yerleştirerek damarın açılmasını sağladık. İki gün boyunca yoğun bakımda servisinde tuttuğumuz Mustafa Bey yeniden hayata gözlerini açtı" dedi.
"Kas ağrısı sandım"
Kendisini yaşama döndüren herkese teşekkür eden Erkin, "Birlikte çalıştığım arkadaşlarla ara sıra halı saha maçı yapıyorduk. Kaç sırasında sol kolumda bir ağrı hissettim ama önemsemedim. Maç bittikten sonra eve geldiğimde sırtımda ağrımaya başlamıştı. Kas ağrısı olduğunu düşündüm ve yine önemsemedim. Duş aldıktan sonra eşimin ısrarları ile hastaneye gitmeye karar verdim. Evden çıkmaya hazırlanırken bir anda bayılmışım. Eşim yaşadıklarımı uyandıktan sonra anlattı. Yaşadıklarım bana ders oldu. Sevdiklerimden ayrılmadığım için çok mutluyum. Halkımız kalp krizi belirtilerini iyi öğrenmeli ve şüphelendikleri an bir uzman hekime başvurmalı. Erken bir müdahale yaşam şansını arttırıyor" diye konuştu.
"Halı sahalara şok cihazı konulmalı"
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akar Yılmaz, halı sahalara şok cihazı konulması gerektiğini belirterek, "Kalp krizinin en korkulan sonucu ani kalp durmasıdır. Ailesinde kalp hastalığı bulunan, yoğun sigara içen, diyabet ve hipertansiyonu bulunanlar ile daha önceden kalp hastalığı öyküsü olanlar göğüs ağrısını ciddiye almalıdır. Düzenli spor yapmayan kişilerin spor yapmaya başlamadan önce mutlaka kalp hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Halı saha maçları gibi sık yapılan ve ülkemizde sevilen spor etkinliklerinin olduğu yerler ile havaalanı, stadyum, okul gibi kalabalık yerlere mutlaka şok cihazlarının konulması gerekmektedir. Kalp krizi tedavi edilebilir bir hastalıktır. En önemli husus erken müdahaledir. Özellikle efor sonrası başlayan ve geçmeyen kola, sırta yayılan, bulantı-kusma ve terlemenin eşlik ettiği baskı tarzında göğüs ağrısının kalp krizi habercisi olabilir" ifadelerini kullandı.
İHA