600 yıllık bir geçmişi olan ve 100 yıl öncesine kadar kentin geçim kaynağı olan tarihi Manisa Bezi, 2020 yılında kadınlar tarafından yeniden dokunuyor. Türk Kadınlar Konseyi Manisa Şubesi öncülüğünde kurulan Manisa Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi’NHce (MABEZ) tarihi Manisa Bezi’ne açtığı kurslarla yeniden hayat veriyor. Bugüne kadar açılan kurslar sayesinde 450 kadın yöresel Manisa Bezi’ni dokumayı öğrendi.
Manisa Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Şehzadeler Halk Eğitimi Merkezi destekleriyle Dilşikar Mahallesi’nde Manisa Bezi Dokuma atölyesinde 17. Kurs açıldı. 1120 saat sürecek olan kursa 15 kadın kursiyer katılıyor.
Şehzadeler Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Osman Kuşçuoğlu, Manisa Bezi kursunun 1120 saat sürdüğünü ifade etti. Kuşçuoğlu, Manisa Merkez yanı sıra Hacıhaliller ve Karaağaçlı’da verildiğini belirterek, 39 kursiyerin bu kurslardan faydalandığını aktardı. İşkur tarafından desteklenen bu kursların istihdama yönelik olduğunu söyleyen Kuşçuoğlu, kursiyerlere her gün 30 lira devlet tarafından harçlık verildiğini belirtti. Kuşçuoğlu, “İnşallah kursiyerlerimiz kurs sonunda belgelerini alırlar. Kendi mesleklerini ellerine almış olurlar. Aile bütçelerine katkı sağlamış olurlar” dedi.
Kurs eğitmeni Serpil Bingöl, İŞKUR destekli 17. Dönem kursu açtıklarını kaydetti. 15 kursiyerle kursa başladıklarını ifade eden Bingöl, “İlk olarak arkadaşlar birkaç gün ip bağlamayı, ütü yapmayı öğreniyorlar. Daha sonra pamuk tezgahımızı, dokumayı öğreniyorlar. Bu baya zaman alıyor. Kopan ipleri düzelmek için, tezgaha alışabilmek için. Ondan sonra ipeğe geçiyorlar. 7 ayda öğrenmiş oluyorlar yeni gelen arkadaşlarımız. 7 ay sonunda ipek kursumuza geçiriyoruz. Öğrenmeyen arkadaşımız da yok. Kursumuz gayet güzel gidiyor. 10 tezgahımız var. 4’ü ipek, 6’sı pamuktan oluşuyor” dedi.
SEVEREK YAPIYORUZ
Kursiyerlerden Nurhan Boz, “Kursa katılan arkadaşlarımız oldu. Onlar sayesinde kursa katıldık. Güzel severek yapıyoruz. Bu işi öğrenirsem çalışmak isterim. Çünkü burada çalışan arkadaşlarımız var.” dedi.
Evde boş durmaktansa kursa katılmayı tercih ettiğini ifade eden kursiyerlerden Zülay Arık, “Hem bir uğraş olsun hem de bilgi öğrenmiş olurum. Hem de evimizin harçlığı çıkıyor. 5-10 kuruşta olsa para kazanıyoruz. Aile bütçemize katkıda bulunmuş oluyoruz” diye konuştu.