Erzincan'ın yaylalarında Berivan olarak adlandırılan koyun sağan kadınlar ev ekonomisine büyük katkı sunuyor. Ev işlerinin yanında koyun sağımı da yapan kadınlar uyku saatleri haricinde sürekli çalışıyorlar.
Erzincan'ın Munzur yaylalarında yaz aylarında yüksek kesimlerde otlatılan koyunlar, kadınlar tarafından zorlu bir yolculuğun ardından sağılıyor. Kadınların kimisi 200, kimisi 400, kimisi ise 700 koyunu tek tek sağarak, elde ettikleri sütü süzgeçten geçirip, alüminyum kazanlara dolduruyor.
Yayladaki bu süt sağımının ardından evlere taşınan sütler, burada da tekrar süzgeçten geçirilip ılıklaştırıldıktan sonra peynir, bir miktar da kaynatılarak yoğurt olarak kullanıma hazır hale getiriliyor. Elde edilen peynir bir sonraki günün şafağında, atlar yardımıyla peynir toplama çadırına götürülüyor, orada tartıldıktan sonra işlem makbuzu üreticiye veriliyor ve peynir yeni bir yolculuğa başlıyor.
Koyun sahiplerinden Süleyman Çimen, süt sağan kadınların gerçekten çok yorulduğunu ve kendileri gibi onların da zorlu bir hayatlarının olduğunu dile getirdi.
Peynir üreticileri olarak zor bir mesleği icra ettiklerini kaydeden Çimen; "kadın, erkek, çocuk, bebek ile bu yaylalara geliyoruz. Kimi zaman yağmur, kimi zaman dolu ile karşılaşıyoruz. Islanıyoruz, yoruluyoruz, hasta oluyoruz ama şikâyet etmiyoruz. Çünkü bu bizim ezelden beri mesleğimiz. Yaylalarda en büyük yükü çekenler ise kadınlarımızdır. Onlara ne kadar minnet duysak azdır. Hem yemeklerde, hem çocuk bakımında, hem koyun sağımında hep onlar var. Biz erkekler onların yarısı kadar çalışıyoruzdur ancak. Onlara minnettarız ve gerçekten onların emeğini hiçbir zaman unutamayız" Diye konuştu.
İHA