Ab Eski Bakanı Bağış: "Riyakarlık Küresel İstikrarın Önündeki En Büyük Engel"

St. Petersburg'ün Küresel Dostları toplantısının ikinci gününde "Küresel İstikrarın Engelleri" adlı panelde konuşan AB eski Bakanı Egemen Bağış...

St. Petersburg'ün Küresel Dostları toplantısının ikinci gününde "Küresel İstikrarın Engelleri" adlı panelde konuşan AB eski Bakanı Egemen Bağış "Riyakarlık küresel istikrarın önündeki en büyük engeldir" dedi.

Kırgızistan Devlet eski Başkanı Askar Akayev, Ispanya Dışişleri eski Bakanı Miguel Moratinos, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Genel Müdürü Büyükelçi Aleksadr Pankin, İsviçre Eric Sturdza Bankası Genel Müdürü Bruno Desgardins, Rusya Sendikalar Birliği Başkanı Mikhail Shmakov ve İspanya eski Moskova Büyükelçisi Juan Antonio March ile aynı panelde konuşan Bağış küresel istikrarın ancak samimiyetle sağlanabileceğini savundu.

Rusya'nın Harvard'ı olarak bilinen St. Petersburg Sosyal Bilimler Üniversitesinde gerçekleştirilen toplantıda, Egemen Bağış, "Geçmişte NATO ve Varşova Paktı vardı. Varşova paktı üyesi olan birçok ülke bugün AB ve NATO üyesi olurken, soğuk savaş döneminde NATO'nun en zor cephesini savunan Türkiye'nin AB üyeliği 1959'dan bu yana engelleniyor. Cumhurbaşkanı Akayev'in savunduğu Şangay işbirliği Örgütü üyeliğini halkımız Türkiye'de tartışmaya başladı. Ortadoğu yıllardır sıkıntılı. Bugün Ortadoğu'da iki yeni ülke görüyoruz. Birisi Suriye'deki üsleri ile Rusya, diğeri de Irak'taki üsleri ile ABD. Kendi şehirlerini bombalatıp, halkını katleden eli kanlı Esed diktatörü yüzünden üç milyondan fazla Suriyeli ülkemize sığınmışken, küresel güçler Şam'daki zalimi hala görmemezlikten geliyor. Dün de bu sahnede vurguladığım gibi herkes güvenli olmadıkça kimse güvenli değildir. Kaddafi döneminde günlük petrol satışı 500 milyon Avro olan Libya halkı bugün büyük bir fakirlik ve istikrarsızlık yaşıyor. AB, ABD ve Rusya dahil tüm dünya PKK'nın bir terör örgütü olduğunu ilan ederken, PKK'nın kardeş kuruluşu YPG ile işbirliği yapma ve silahlandırma konusunda çekimser davranmıyor. Bütün bu riyakarlık örnekleri ile mücadele etmesi gereken Birleşmiş Milletler ise güvenlik konseyinin 5 daimi üyesinin güdümünde. Avrupa'nın ekonomik lokomotifi Almanya, 1.5 milyar nüfuslu Hindistan ve tek bir Müslüman ülkenin temsil edilmediği bu konseyin adil olduğunu kimse iddia edemez. Bu riyakarlıklar son bulamadan küresel istikrarı sağlamak çok zor" dedi.

Bağış, Birleşmiş Milletlerin acilen reform edilmesi gerektiğini savundu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı
Los Angeles’taki Yangınlarda Can Kaybı 24’e Yükseldi
Almanya’da X’ten Ayrılma Akımı Başlıyor
Strasbourg’da Tramvay Kazası: 5’i Ağır 30 Yaralı
Döner Partisi nedir ve hangi ülkede kuruldu?