Acil Servisin Devleri Antalya’da Buluştu

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, "Ülkemizde acil tıbbın bu erken ve hızlı ilerlemesi, 25 yıllık süreçte...

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, "Ülkemizde acil tıbbın bu erken ve hızlı ilerlemesi, 25 yıllık süreçte büyük bir tecrübeye dönüştü. Hiç bir tıbbi kitapta bulamadığımız şikayetlerle karşılaşıyoruz. "Konuşurken çenem çıkıyor, buramda bir şey var, içimde fişi çekilmiş gibi hissediyorum" diye acil servise başvuranlar var" dedi.

ATUDER'in bu yıl 13'üncüsünü düzenlediği Ulusal Acil Tıp Kongresi Antalya'da gerçekleştirildi. 23 ülkeden 179 konuşmacı ve bilim adamının katıldığı kongrede, Türkiye'nin acil tıpta liderlik rolü konuşuldu. Nobel Ödüllü Türk bilim adamı Aziz Sancar'a 2016 yılında verilen Acil Cerrahi Altın Ödülü, bu yıl dünyada toksikolojinin babası olarak kabul edilen, ABD'li bilim adamı Lewis R. Goldfrank'a verildi.

"Acil tıpta model ülke olduk"

Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, ABD'li bilim adamı ve Acil Tıp Uzmanı Lewis R. Goldfrank, acil tıp konusunda Türkiye'nin yüz akı olan Armağan Dagal ve derneğin yönetim kurulu üyeleri kongre sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Acil Tıp Uzmanlığı konusunun çok farklı ve özel bir alan olduğunu söyleyen ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, her yıl milyonlarca insanın acil servislere koştuğunu, acil servis çalışanlarının bu konuda her türlü fedakarlığı gösterdiğini söyledi. Türkiye'de acil tıp uzmanlığı bilincinin günden güne geliştiğini söyleyen Cander, "Ülkemizde acil tıbbın bu erken ve hızlı ilerlemesi, 25 yıllık süreçte, büyük bir tecrübeye dönüştü, daha birçok ülkenin acil tıp yapılanması yeni yeni başlarken bu tecrübe bizleri uluslararası liderlik rolüne taşıdı. Kritik bakım üniteleri, mekanik ventilasyon, acil bronkoskopi gibi çoğu alanda diğer birçok gelişmiş ülkeye model olduk, olmaya da devam ediyoruz" dedi.

"Acil tıbbın dünya devleri geldi"

Konuşmasında, Acil Tıp Uzmanları Derneği'nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Prof. Dr. Başar Cander, dernek olarak ulusal ve uluslararası pek çok başarılı çalışmaların altına imza attıklarını kaydetti. Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Ulusal Acil Tıp Kongresi hakkında bilgiler veren Cander, "13'üncüsü ulusal, 4'üncüsünü uluslararası yaptığımız 3 kıtalı kongreye 22'den fazla acil tıp derneği, 25 ülkeden 60 konuşmacı katıldı. Kanada, Hindistan, Çin, Tayvan, Honkong, İspanya, İtalya, Avusturya, Polonya gibi dünyada sözü geçen ülkelerin acil tıp uzmanları ülkemize geldi. Hızla gelişen camiamızdan aldığımız güçle, uzmanlık derneği olarak sürekli gündemde kaldık. Ülkemizde de uluslararası arenada da birçok ilki başardık ve yıl boyunca çok büyük ve sıra dışı, aktivasyonlar gerçekleştirdik. Karşılaştığı her zorluktan daha da güçlenerek çıkan ATUDER, şimdi bu sağlam duruşuyla ufka bakıyor, daha büyük devasa organizasyonlarla tıp dünyasının en özel çalışanlarına en güzel hizmetleri sunmaya devam ediyor. Sağlık ordusunun kahraman neferleriyle acil tıbbın geleceği için verdiğimiz bu mücadeleyle acil tıbbın tarihini ATUDER olarak yazıyoruz" diye konuştu.

"Sağlık okur yazarlığı şart"

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Türkiye'nin acil servis sorunlarına da değindi. Türkiye'deki acil servis kalabalığının dünya ortalamasının üstünde olduğunu söyleyen Cander, bu konuda bir takım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Cander, "Önemli bir sorunumuz var o da acil servis kalabalığı. Gelişmiş ülkelerde olmayan bir sorun. Gerçekten çok değişik, hiç bir tıbbi kitapta bulamadığımız şikayetlerle karşılaşıyoruz. "Konuşurken çenem çıkıyor, buramda bir şey var, içimde fişi çekilmiş gibi hissediyorum" diye acil servise başvuranlar var. Ülkemizde acil servise genelde ağrı ve baş dönmesi gibi semptomlarla başvuru yapılıyor. Bu şikayetlerin de ne kadarını gerçekçi olduğuna bakmak lazım. Amerika'da acil servise başvuranların yüzde 20'sinin şuuru kapalıdır. Bu başvuruların büyük bir çoğunluğu hastaneye yatar. Bizde ise başvuran hastaların binde birinin şuuru kapalıdır. Sağlık okur yazarlığı bilincinin ülkemizde geliştirilmesi, aile hekimlerinin daha aktif kullanılması gerekiyor. Bu gelişirse, ülkemizin acil servislerinde yaşanan aşırı kalabalık azalır. Bizde yönlendirme hemen acil servise oluyor. Hem bilgi hem de sistem konusunda iyi değiliz. Bu konuda bir denetim mekanizması yok."

Goldfrank'tan ATUDER'e teşekkür

Travma, Nörocerrahi, Omurga ve Ortopedik Anesteziyoloji konusunda Amerika'da başarılı çalışmalara imza atan Armağan Dagal ve ABD'li Bilim Adamı Lewis R. Goldfrank, Amerika'daki acil servis hizmetlerini anlattı. Amerika'daki acil servis hastalarının öncelik sırasına göre değerlendirildiğini söyleyen Dagal ve Goldfrank, bu konuda toplum bilincinin gelişmesi gerektiğine dikkat çekti. Acil Tıp Uzmanları Derneği'ne verdikleri ödül için çok teşekkür eden ABD'li Bilim Adamı Lewis R. Goldfrank, "Sizinle çalışmak benim için çok önemli Ben bir çok yerde zehirlenmeler konusunda çalışmalar yaptım. Zehirlenme yani toksikolojinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnsanlar her yerde zehirlenebilir. Dünyada sarin gazı, hardal gazı gibi gazlar kullanılmakta ve bizim bu gibi durumlara hazır olmamız gerekiyor. İnsanlara bu konuda eğitim vermeliyiz" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!
20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!