Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), "UYAP Entegrasyonu Protokolü'nü imzaladı.
Protokol ile adli makamlar tarafından talebin en hızlı şekilde kuruma ulaştırılması, adli makamların çıkan sonuçları elde etmelerinin çabuklaştırılması, evrak iadesi ve gecikmelerin önüne geçilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı ile BTK, UYAP Entegrasyonu Protokolü'nü imzaladı.
Evraklardaki gecikmelerin kaldırılacağını kaydeden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "B protokol, UYAP sistemine bağlı adli makamlardan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na gelen taleplerin ivedilikle karşılanmasına ilişkin Adalet Bakanlığı ile BTK arasındaki düzenlemeyi kapsamaktadır. Adli makamlar tarafından oluşturulan talebin en hızlı şekilde kurumumuza ulaşması ve elde edilen verilerin en hızlı şekilde adli makamlara ulaşması hedeflenmektedir. Evraklardaki gecikmeler kaldırılacak. Adaletin daha hızlı tesisine imkan sağlanacaktır. Öncelikli yükümlülüğümüz sayısı 400'ü geçen işletmecimizle, operatörümüzdeki bilgileri talepler doğrultusunda hukukun hizmetine sunmak. 400'ü aşkın yetkilendirilmiş işletmecimiz var. 390 tane haberleşme lisansı almış ve bu hizmeti sunan işletmecimiz var. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak bütün bunlardaki bilgiyi alıp hukuk sisteminin hizmetine sunmakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.
Vatandaşa uyarılarda bulunan Ömer Fatih Sayan, "Vatandaşımız kendilerine ait olmadığını düşündükleri bir hat üzerlerinde görünüyorsa bunu ilgilerle vakit geçirmeden paylaşmaları gerekiyor. Üzerine kayıtlı İnternet hattını güvenmedikleri kimselere kullandırmamaları kayıt şifre işlemi ile yapmaları gerekmektedir. Polis savcı diye arayarak kendilerine para ve benzeri taleplerde bulunanlara itibar etmemeleri böyle bir durumla karşılaşmaları durumunda güvenlik kurumlarımıza bildirmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
İmzalanan protokol ile yargı hizmetlerine hız ve kalitenin geleceğinin altını çizen Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eroğlu, "Her türlü evrak akış elektronik imzaları ile dijital ortama aktarılmış durumdadır. Şu an UYAP sisteminin 54 farklı kurum ile imzalamış olduğumuz 86 değişik konuda entegrasyonlardan bir tanesi olacaktır. Yargı hizmetlerine getireceği hız ve kalite önemlidir. Bugün soruşturma makamı bilgisayarın enter tuşuna bastığında talebi anında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na intikal edecek. Aynı hızla ilgili yargı mercine gitmiş olacaktır" diye konuştu.
İHA