1945 yılında bu mahallenin 1,5 km doğusunda bulunan Bahriye Köyü (Elmalıgölü)'ünden (YERLİ HALKTIR BUNLAR CERİT TÜRKMENLERİ DİYE ANILIR.) BÜYÜK DEPREM VE SEL NEDENİYLE EVLERİ YIKILDIĞINDAN YAKLAŞIK 15 HANE BU KÖYE GÖÇ ETMİŞTİR.
1956'DAN SONRA KÖYÜN ADI EKİNYAZI OLMUŞTUR. KURULDUĞU YER BAKIMINDAN DÜZ BİR ARAZİ ÜZERİNDE OLMASI NEDENİYLE ÇOK VERİMLİ EKİNLER OLDUĞUNDAN EKİNYAZI DENİLMİŞTİR. YAŞLILARIN ANLATTIĞINA GÖRE 1922 YILINDA FRANSIZLAR BU KÖYÜN ÜZERİNDEN GEÇİP KOZAN'A GİTMİŞLERDİR.KÖYÜMÜZÜN NUFUSU 300 Dür.
MUHACİRLER SOMUN, CERİT TÜRKMENLERİ YUFKA EKMEK YAPARLAR. DOMETES BİBER PATLICAN ÇOK TÜKETİLİR DOMETES OLMADAN YEMEK OLMAZ. Cerit Türkmenlerine ait bazı yemekler; bulgur pilavu, tutmaç, gerniş, yoğurtlu patlıcan, tırşık sayılabilir. MUHACIR YEMEKLERİ: Muhacır Tarhanası, kıvrım pidesi, dızmana,sütlü dolma, akıtma.
Adana iline 53 km, Ceyhan ilçesine 22 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağıyok ancak sağlık evi var ve mahallede bir kadrolu ebe mevcuttur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.