Uzun zaman önce, köylüler geçiş ücreti (bahanesi) adı altında gelip geçenden zorla haraç alırlarmış. Bu sebepten dolayı 'almak' kelimesinden 'Alma Gölü denmiş daha sonra bu dilden dile değişmiş ve 'Elmagölü' adını almıştır. Mahallede, kum ocaklarından dolayı birçok gölet oluşmuştur.
Cerit Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Mahallenin gelenekleri tipik Ceyhan gelenekleridir. Köy genel olarak Cerit Türkmen aşiretlerinden meydana gelmektedir ve köyun geneli birbirlerine akrabadır.Geleneklerine sahiptirler.
Adana iline 65 km, Ceyhan ilçesine 20 km uzaklıktadır.Arazi tamamen düz, sulak ve çok verimlidir.Köy küçük elmagölü ve keli(üçevler) mahallelerinden meydana gelmektedir.Mesafe olarak bu üç mahallenin arası toplam 2 km dir.Mahalleye dışarıdan gelen yoktur.
Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazlar çok sıcak ve kurak kışlar ise ılık ve yağışlıdır.Akdeniz ikliminin tüm özellikleri mevcuttur.
Nüfusun azalmasının ana nedeni mahallede okulun olmaması ve değişen geçim şartları nedeni ile köylü ceyhana yerleşmiştir.Ancak okullar kapandıktan sonra köylü tekrar köye gelmekte ve nüfus tekrar artmaktadır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Daha önceleri pamuk ekilirken son yıllarda pamuğun üretimi zor olmasından, pamuk işçisinin zor bulunmasından dolayı değişen iklim şartlarıyla da köylü mısır, buğday, soya fasulyesi, karpuz, yer fıstığı,azda olsa küncü ekimine yönelmiştir.Mahallede yeni olarakta hayvancılık kooperatifi kurulmuştur.
Mahallede, ilköğretim okulu var fakat son 2000'li yıllarda taşımalı eğitime geçildiği için kullanılmamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.