Adana Ceyhan Kızıldere Köyü

Atmalı boyuna bağlı Oğuzların sosyal yapılanma sistemine uygun olarak 12'li bölünmeyi gösteren 12 oymak bağlıdır.Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Horasan bölgesinden Anadolu'ya gelmeye başlamışlar.

Selçuklu Devleti tarafından önce Elazığ bölgesine daha sonraları ise Malatya (Arguvan) Elbistan yöresine yerleşmişlerdir.Kahramanmaraş ve Malatya arasındaki dağlık kesimlerde yaşamaktadırlar. Atmiler bugünkü yerlerine 250-300 yıl önce Harput yakınlarındaki Gümüşmaden'den göç ederek gelmişlerdir.Buradan gelen Atmi-Sinemilli aşiretinin mensupları Ceyhan Kızıldere Köyü'ne yerleşmişlerdir. 

Tarihi 130 yıl öncesine dayanan Kızıldere mahallesinin eski halkı şimdiki Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının dışından göç edip, Doğu Anadolu bölgesinde farklı yerleşim yerlerinde yaşamaya baslamışlardır.
Şimdiki Kızıldere halkının ataları atmi-sinemilli aşireti K.Maraş Pazarcık bölgesinde yaşamış ve uzun zaman o bölgede kalmışlardır.

Daha sonra bu bölgeden de göç edip şimdiki yerleşim yeri olan Kızıldere mahallesi yakınlarında Ceyhan nehri kenarındaki Misis-Havraniye bölgesinde yaşamaya baslamışlardır.

Hayvancılıkla uğraşan halk sulu araziye yerleşince çiftçiliklede uğraşmaya başlamışlardır. Bulundukları bölgede yağmur sonucunda hayvanları ve tarlaları büyük ölçüde zarar görünce tekrar göç edip şimdiki Kızıldere mahallesinin bulunduğu bölgeye yerleşmişlerdir.Kızıldere Köyü sakinleri Alevi halktan oluşmaktadır. Köylüler Alevi kültürünü yaşatmak ve tanıtmak için ellerinden geleni yapmaktadırlar.

Bu kapsamda 2006 yılında "KIZILDERE HACI BEKTAŞ-I VELİ TANITMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ" adı altında Hacı Bektaş-ı Veli Derneğine bağlı bir oda kuruldu.Ve bu güne kadar hep saglık ve esenlikle ve baglılıkla yaşamıştır.Adana iline 33 km, Ceyhan ilçesine 18 km uzaklıktadır. E-5 karayoluna 6, Adana - Gaziantep otoyoluna 8 km uzaklıktadır.
Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur.Sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik, sabit telefon ve ADSL vardır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adana Haberleri

İmamoğlu İlçesi Tarihçe
Adana'yı Hiç Böyle Görmediniz!
Aladağ Akören Köyü Tarihçesi, Resim ve Videoları
Adana'da Gezilecek Yerler ve Turistik Mekanlar