Adana İmamoğlu Camili Köyü

Camili, Adana ilinin İmamoğlu ilçesine bağlı bir köydür.Camili Köyü kurulduğunda çevre köylerde cami yokmuş. Civar köyler namaz için Camili’ye gelirlermiş. Bu yüzden köyün adı Camili Köyü diye kalmış.

Köyün adı Osmanlı kaynaklarında Camiören diye geçmektedir. Köy tahminen 1865 tarihinde kurulmuştur.

3. Camili Köyü’nün Tarihi
Gerek Camili Köyü’nde ve gerekse civar köylerde bulunan tarihî eserler: bölgenin geçmişinin eskilere kadar uzandığını göstermektedir. Ama kapsamlı bir çalışma yapılmadığı için bu konuda ayrıntılı bir bilgiye sahip değiliz. Camili ve çevresinin Türkleşmesi 14. yy olmuştur. Ama Anadolu’da çıkan Celali isyanları sebebiyle bölgeye yerleşen Türklerden geriye sağlam yapılar kalmamıştır. 18. yy da Camili ve çevresinde Sırkıntı Aşireti’nin söz sahibi olduğunu bilmekteyiz. Osmanlı Devletinin 19. yy da bölgede gerçekleştirdiği ıslahatlar neticesinde Berberlerin bir kısmı Ferzin Tepeleri( Camili Köyü’nün su deposu civarı)’ne iskân edilirler. Niğde’nin Dündarlı Köyü’nden gelen Mehmet Karakoca’nın şimdiki Camili Köyü’ne gelip yerleşmesiyle Camili Köyü’nün temeli atılır. Ferzin Tepelerine iskân olunan Berberler de daha sonra şimdiki Camili Köyü’nün olduğu yere gelip yerleşmişlerdir. Ayrıca Camili Köyü Sırkıntıy-ı Bala’ya ( bugünkü Tepecikören) bağlanmıştır. Milli Mücadele sırasında Camili’de Fransız karakolu olduğu bilinmektedir.

Ayrıca Koyunevi Köyü’nde kurulan Sırkıntı Grup Komutanlığına ve Anadolu Müdafaayı Hukuk Cemiyetine diğer köyler gibi Camili Köyü’nde de katılanlar olmuştur. ocağı vardır Milli Mücadele zaferle sonuçlanınca Camili Köyü, Kozan’a bağlılığı sürer. Cumhuriyet zamanında Camili Köyü’ne Hayta, Horzum, Gacar, Manavlı gibi Yörük Türkmenleri gelip yerleşmişlerdir. Böylelikle köy tahmini olarak 600 haneye kadar ulaşmıştır. Ama Horzum ve Manavlılar İmamoğlu’nun merkezine göç etmişlerdir. Bu yüzden köyün nüfusunda azalma olmuştur. Camili Köyü, daha sonra İmamoğlu’na bağlanır. Camili Köyü’nde şu anda: bir ilköğretim ve bir sağlık ocağı vardır.[1]Yörük Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.


Adana iline 57 km, İmamoğlu ilçesine 12 km uzaklıktadır. 1.Camili Köyü’nün Coğrafî Konumu Camili Köyü, Adana’nın İmamoğlu İlçesi’ne bağlıdır. İmamoğlu’nun kuzey-batısında olup; İmamoğlu’na 12 km mesafededir. Doğusunda Yazıtepe, batısında Musulu, güneyinde Alaybeyi ve kuzeyinde Tepecikören vardır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyün geçim kaynaklarının başında; seracılık (karpuz), arıcılık ve ayçiçeği gelmektedir...
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.


Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:.Muhammet Tuturga- Esabil Kirk (atanmıştır)-Veli Çakmak(Akca)-Zeki Aksak-Hüseyin Karakoca -İsmail Akca(Kamışlı)-Kadir TOKAÇ-Hacı Mehmet BAL
2009 seçimlerinden sonra muhtar Muhammet Tuturga olmuştur.Köyde içme suyu sıkıntısı vede elektrik sorunu yaşanmaktadır

 

📷

Adana İmamoğlu Camili Köyü Resimleri

Camili, Adana ilinin İmamoğlu ilçesine bağlı bir köydür.Camili Köyü kurulduğunda çevre köylerde cami yokmuş. Civar köyler namaz için Camili’ye gelirlermiş. Bu yüzden köyün adı Camili Köyü diye kalmış.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.