Burdan da anlaşılacağı gibi çok eski tarihlerde daha buraya köy kurulmadan önce burası düz bi arazi idi ve Türkiye'de yerleşik hayata geçmek hızlanmaya başlamıştı artık göçebelik yerini yavaş yavaş yerleşik hayata bırakmaya başlamıştı. Yazın hayvanlarını bu güzergahtan Kayseri'ye yaylaklara çıkaran Çukurova halkı kabile kabile belli bi bölgeyi yurt edinmişler ve topluluk oluşturmaya başlamışlardı.
İlk olarak bu mıntıkayı düşünenler o zamanın en zeki göçebeleriymiş ki çünkü -bi tarafta akan seyhan nehrinin olması hayvanların su ihtiyacını karşılayabilmeleri açısından önem taşıyordu.Avşar Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Adana iline 60 km, İmamoğlu ilçesine 28 km uzaklıktadır. Toros dağlarının doğu etekleri kıyısında çatalan baraj gölü ile çevrilmiş bi ada görünümünde eşsiz doğa güzelliğiyle gezilip görülmesi gereken alternatif turizm arayanlar için şirin bir köydür. Balıkçıların uğrak yeridir...Bir hafta sonu için neden olmasın diyebileceğiniz bir yerdir...
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün nüfusu geçmişte 1000'in üzerinde iken sosyo-ekonomik sebeplerden dolayı adana il merkezine yapılan göçlerle azalmıştır.
Köyde artık tarımın yerini bir nevi büyükbaş hayvancılık almaya başlamıştır. Devletin Hayvancılığı desteklemesiyle köyde yavaş yavaş büyükbaş hayvancılık gelişmeye başlamış olup bir taraftan da yıllardır süre gelen tarım ile uğraşılmaya devam edilmektedir...köyümüzün bir de son yıllarda ekonomisi düze çıkmış ama insanlık misafirperverlik sıfırın altına inmiştir nerde 25 yıl önceki güzelim sayca köyü nerde şimdiki zengin ekonomisi güzel sayca köyü. bundan 25 yıl öncesine kadar dürüstlüğü insanlığı misafirperverliği ile ün salmış sayca köyü. lojman eksiği olduğu için köye gelen öğretmeni imamı evinde barındıran sayca köyü şimdi kahveye gelen misafire bir çay ikram etmek den aciz böyle ekonomisi düzgün zamanda ,bizler merkeze bağlı bıcılgan(yağızlar) köyünün içinden geçeriz ve selam verdiğimizde almazlardı kızardık bir selamı dahi almıyorlar diye ama maalesef şimdi biz o köyü geçmişiz acizlikte . vay benim sayca köyüm vayy.
Köyümüzde tam bir tv dizisi çekilecek mükemmler yerler olduğunu burdan duyurmak istiyoruz...
Gavemiz var dükkanımız var, memedimiz var, hasanımız var, süprüzümüz var, hacımız var.. avrupa amet bile var.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Otobüsçü Bilâl
1999 - Gumlu Memet
1994 - Koku Amet
1989 - Koku Amet
1984 - Hatîp Hoca