Gildirli Köyü Hangi ilimizdedir?
Gildirli köyü haberleri için tıklayınız! Gildirli köyünde kaç kişi yaşamaktadır?
Gildirli, Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı bir köydür.Türkler tarihlerinde hep bir yere veya yöreye isim vermede; tarihi ya da efsanevi özellikler, yer şekilleri, orijinal isme yapılan çağrışım gibi unsurları da gözeterek isim vermektedirler.
Bundan dolayı köyün adının etrafındaki kırmızı killi topraklar ve dereler den geldiği tahmin edilmektedir. Şöyle ki; Osmanlı Türkçesinde yeni Farsça Alıntılar Sözlüğü’nde de Türkçede kil ve gil kullanımları ile gillü, gillik türemişleri kaydedilmiştir (Stachowski 1998: 158).
17.-19. yüzyılda sözlüklerimizde yer alan, kil ve gil ile kurulmuş tamlama ve birleşikler bugün Türkiye Türkçesinde kullanılmamaktadır. Ayrıca kil; Azeri Türkçesinde ve Farsçada gil olarak geçmektedir.
Köyün adının kil-dere( gil-dere) den geldiği sanılmaktadır.Kil derede yaşayan insanlara da kil-dereli(gil-dereli) denilmiştir. Zamanla söyleyiş farklarından dolayı köyün adı Gildirli olmuştur.
Köyde genelde insanlar akrabadır. Köyde; KILIÇ,GİLDİR,KANDIRMAZ,ÇAY,BETİN sülaleleri yoğunluktadır.Köyün ne zaman kurulduğu bilinmemekle beraber,köyde geçmişte yaşamış insanlardan aktarıldığına göre, köyün büyük bir çoğunluğunun Adana Sofulu-Beyceli köyü, KARAHACILI YÖRÜK TÜRKMENLERİNDEN geldiği söylenmektedir.
OĞUZ Türklerinin BOZOKLAR boyundan gelmektedir.Geleneklerine bağlı tipik bir TÜRKMEN köyüdür.Köyün İnsanları çok cana yakın olup misafir perverdirler. son zamanlarda okuyan kesim artmıştır köylüler süt ve et üzerine yatırım yapmak isteyenlere açıktır.Adana iline 63 km, Karaisalı ilçesine 13 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Köyde ekonomi iktisat adına bir kavram yoktur yenirmi içilirmi bilmez insanlar maalesef devlet baba bu köye cok uzaktır köyde tarım yapılmaz çünkü temel ihtiyaçları karşılayacak su yoktur.
Su olsa bile köylü tarlasını ekemez, çünkü Ramazanoğlu vakıfı arazilerin, vakıf malı olduğunu iddia etmektedir.Köylü hayvancılık da yapamaz hale gelmiştir, kıl keçisi ormana zararlı denilmektedir.
Aslında söylenenin aksine kontrollü bir kıl keçisi yetiştiriciliği yapılsa, hem ormanlara faydalı , hemde Köy ekonomisine büyük katkı sağlayacak, köyden şehire göçün önü de kesilecektir. Ayrıca köyün iklimi; tavuk yetiştiriciliğine, çam fıstığı , antep fıstığı,ceviz,incir,elma,kiraz , vb, yetiştirmeye uygundur.
Yalnız develet babanın buraya el uzatması köylüyü teşvik etmesi gerekmektedir. Çünkü Köy çok fakir,açlık ile tokluk arasında gidip gelmektedir.Köyde, ilköğretim okulu vardır(okulda eğitim öğretim adına genelde bişey yoktur orda okuyan bir öğrenci okuma yazmayı öğrenemeden mezun olur).
Ortaokul yoktur taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
GİLDİRLİ KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
GİLDİRLİ KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Gildirli köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Karaisalı Gildirli köyüne nasıl gidilir? Gildirli köyünde vefat edenler?
Gildirli köyü resimleri,Gildirli köyü Videoları,Gildirli köyü facebook,Gildirli köyü geçim kaynağı nedir?
Gildirli köyünde düğünler nasıl yapılır? Adana Gildirli köyü cinayeti,