Nuhlu Köyü Hangi ilimizdedir?
ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Nuhlu, Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı bir köydür.Köyün kurucusu ve kuruluş tarihi belli değildir. Nuhlu Köyü Karaca Ali, İsken ve Vahaplı olmak üzere üç mahalleden meydana gelmektedir.
Karaca Ali mahallesinde yerleşmiş en eski aileler Efeler ve Mehliler olarak bilinmektedir. Ahmat Halil ailesi de önemli bir ailedir. İsken mahallesininde ise Köseler, Şıhlar, Tığlıoğlu ve Nuhlular olarak bilinen aileler köyün en eski sakinleri olarak bilinmektedir.
Vahablı mahallesi ise köyün ağası olarak bilinen ve ahmatoğlu lakabıyla tanınan Ahmet Demir (bir zamanlar orman koruma memurluğu yapmış olan Mustafa DEMİR ve Cafer Demir köyün kurucusu olan Ahmatoğlunun iki oğludur.
Köyün kurucusu olan bu aileden kimse kalmamıştır. Köylerden şehirlere göç dalgasının yaşandğı 1960'lı yıllarda köyden ayrılmışlardır.)
Köyün kurucusu olarak bilinmektedir. Köy sakinlerinden ve Ahmatlılar olarak bilinen Erdoğan ailesi ise aile reisi Halil İsa'nın 1.Dünya Savaşnda şehit olması üzerine akarca deresi yakınında bulunan Ahmatlı Öreni denilen yurtlarını terk ederek 5-6 yaşlarındaki Fazlı (Sağır Fazlı) ile birlikte akrabaları olan Ahmatoğlunun davetine icabet ederek Vahaplı'ya yerleşmişlerdir.
Daha sonraları Çolak ailesi, Ali Çocuk ve Elazığ Harputtan gelen Kürt Fakısı köye yerleşmiştir. Kaledağı köyü Ustalar mezrasından gelip yerleşen Gök Omarın oğlu Gökomar Ali ise köyün yeni sakinlerindendir.
Her üç mahalle de Nuhlu Köyü adıyla resmi kayıtlarda yer almaktadır. Adını köyün yakınlarında yer alan Nuhlu Öreninden aldığı bilinen köy, göçebe hayatı yaşayan yörük ailelerce kurulmuştur.
Başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır. Ormancılık da belli başlı bir geçim kaynağıdır. Fakat 2001 yılında meydana gelen yangınla köylülülerin en önemli geçim kaynağı olan ormancılık da oldukça gerilemiştir.
Geçim kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle aileler çocuklarını okutabilmek amacıyla şehre göç etmişlerdir. Okuyanlar arasından asker, polis, müftü, zirat mühendisi, milli eğitim müfettişi, maden mühendisi, postacı, öğretmen, maliyeci,hakim, doktor v.s çıkmıştır.
Köyde gittikçe azalan bir nüfus olmasına karşı aile büyüklerine büyük önem verilmektedir.Bayramlarda mezar ziretleri hiç aksatılmamaktadır.köyün büyüklerinin sözünden çıkılmamaktadır.
Adana iline 70 km, Karaisalı ilçesine 30 km uzaklıktadır.Nuhlu köyü Karacalı,İsken ve Vahablı mahallelerinden oluşmaktadır. köy sınırı olarak akarca deresi,çelebi deresi,kurtalan,alıç, kilise bozuğu,kocaharnup,çatalçam, dereçatı ,eşekalanı ile çevrili bir caoğrafi yapısı olan nuhlu genelde dağlık denecek bir alana kuruludur.
1982 yılına kadar köyde elektrik bulunmamaktaydı.1982 yılından itibaren köye elektrik gelmiş,1994 yıllarda da su gelmiş ve 2000 yıllarda da köy yolları astfaltlanmıştır.ulaşım köyde büyük bir problem olarak devam etmektedir.
Son birkaç yıldan beri köye kahyaların ve döşekevi arabalarını uğraması ile birtürlü ulaşım eskiye nazaran kolaylaşma gözükmektedir.Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.köyün çoğrafi yapısı dağlık ve ormanlık olması nedeniyle ne tarım nede hayvancılık doğru düzgün yapılamamaktadır.2001 deki byük yangın ormancılığıda bitirmiş gibi görünmektedir.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün [[içme suyu şebekesi olmakla birlikte yeterli gelmemektedir. ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
NUHLU KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
NUHLU KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Nuhlu köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Karaisalı Nuhlu köyüne nasıl gidilir? Nuhlu köyünde vefat edenler?
Nuhlu köyü resimleri,Nuhlu köyü Videoları,Maraşlı köyü facebook,Nuhlu köyü geçim kaynağı nedir?
Nuhlu köyünde düğünler nasıl yapılır?