Adana Karataş Çavuşlu Köyü

Çavuşlu, Adana ilinin Karataş ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı, yıllar önce köye yapılan baskında tek bir kişi kaçmamıştır.o da askerliği çavuş olarak yapan birisidir.ÇAVUŞLU ismi burdan gelmektedir.

Köyün bir diğer adı da İnnepli(Hinnepli)dir.KARAKAYALI TÜRKMEN aşiretinin Karagöçerli oymağına mensup Yörüklerce kurulmuştur.Bu aşiret(Karakayalı) Yüreğir Oğuz boyundandır. Son elli yıldır tarımda modernizasyonun getirdiği zorunluluklarla ekononomik nedenlerle göç yapılmamaktadır.

Köyün köklü ailesi KILIÇ aşiretidir. Köyün kurucusu (HACI SIDDIK ALİ KILIÇ)'dır.
Hacı Ali Sıddık Kılıç(Doğum 1896,Vefatı 1980-Ruhuna Fatiha)KARAKAYALI YÜREĞİR TÜRKMENLERİ AŞİRETİ KÜLTÜR VE GELENEKLERİ YAŞANIR. GELENEKLERİNE OLDUKÇA SAHİPTİRLER.
KÖY HALKI ÇOK KÖKLÜ BİR KÜLTÜRE VE GELENEĞE SAHİPTİR. KÖY ZENGİN BİR MUTFAK KÜLTÜRÜ VARDIR.İÇLİ KÖFTELERİ,DOLMALARI, DÖVME PİLAVLARI VE YÜKSÜK ÇORBALARININ ÜSTÜNE YOKTUR.BUNLAR AYNI ZAMANDA DÜĞÜNLERDE DE MİSAFİRLERE İKRAM EDİLİR.Adana iline 45 km, Karataş ilçesine 44 km uzaklıktadır. Ayrıca hemen hemen 10 km uzağında Tuzla bulunmaktadır Tuzla'dan 1 km sonra da denize ulaşılabilmektedir.Köyün merasından ve tarlalardan sonra Türkiye'deki en zengin doğal hayatlardan birine sahip olan Akyatan lagünü bulunmaktadır.National Geography dergisi Çukurovada uzun bir süre sonra bu lagünde Vaşak resimleyebilmiştir. Ayrıca Balık ve kuş Avıda mümkündür.

Çukurova'nın verimli topraklarından nasibini almış olduğu için çevresi tarım arazileriyle doludur.Genellikle ürünlerden yüksek rekolte alınmaktadır.Son yıllarda pamuk ekim alanları oldukça daralmıştır.Bölgede mısır,buğday,pamuk,karpuz,kavun,nar,domates,narenciye,erik başta olmak üzere çok çeşitli tarım ürünü yelpazesine sahiptir.Adana ya has yemek olan kebabı köy lokantasında yiyebilirsiniz.Köyümüz Tuzla beldesi yolu üzerindedir.Ulaşım ağı oldukça geniştir ve kolaydır.Adana'ya yaklaşık 40 dakika mesafededir.
Köyün iklimi tipik Türkiye'de Akdeniz İklimi etki alanı içerisindedir. Hakim rüzgâr yönü güneydir ancak yılın belirli zamanlarında kuzeyden esen rüzgârda etkili olabilmektedir.Akdeniz ikliminin hakim olduğu köyde derece pek sıfırın altına düşmemektedir ancak son yıllarda küresel bazda yaşanan iklim değişikliği derecenin sıfırın altına düşmesine neden olmuş ve bu dona sebep olarak çitçiye zarar vermiştir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.tuzla yoluna girdikten sonra 2 minerali tek köydür.Ayrıyeten mini bir kayadelen market te bulunmakatadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.