Çukurova düzlüğünde olmasina rağmen konumunun biraz çukur alanda olması, kenarında şimdi yağmurun sürüklediği toprakla dolmuş olan bir çukur gölün varlığı vede sahiden köyü çepeçevre saran kamişlığın olması, bu ismi almasına sebeptir.19.YY baslarinda tüm cukurova köyleri gibi zorunlu iskana tabii tutularak önce konar-göçer TÜRKMEN olan ahalisi bu bölgeye yerleştirilmistir.
Beydilli ve Karakayalılar TÜRKMEN aşiretine mensupturlar.Yaylak adini verdikleri ve yaz aylarinda sürüleriyle yasadıkları yaylaları Toroslarda tırtar`ın üstündeki topraklardı.Bu gün buralar Konya Ereğli il sınırı içindedir. Köylülerin yeni neslin bilmediği akrabalarının bir kismi Tarsus`a bağli Takbaş,ibrişim,ulaş köylerine yerlestirilmiştiler.Çukurovadaki köylerden Yemişli,Adalı,Kesik,Çağsırlı köyleriylede akrabalıklari vardır.Yani aynı boydan gelirler.Köyün umumi geleneği tüm YÖRÜK-TÜRKMEN gelenek ve göreneklerini içerir.
Geleneklerine sahiptirler.Yani bir insanin yaşamindaki :doğum merasimleri bebeğin al karasından korunması,kırkının çikarılması,kırklı kadının her eve girmemesi,sünnette illa kirve denilen çocuğu kucağına alacak birinin önceden tespit edilmesi,kız isteme ,söz kesme.kalın denilen maddi meblağın yeni evlilere ev kurmada yardımcı olmak maksadiyle karalastırılması(Bu adet Kürtlerdeki başlıktan tamamen Farklıdır.Bu daha çok genç aileye destek maksadiyle alınır ve kız anası veya ailenin yaşlı kadınları harcamayı yaparlar.Cenaze evine yemek götürmek,yaslının yanında bulunmak vs.vs. Yemekleri:Günlük yemekleri Türkiye,daha doğrusu Adana genelindeki gibi desekte olur.Yalnız;Tatar mantıları,içli köfteleri,çesitli sac börekleri,süllümleri,analı-kızlıları,mercimekli çiğ köfteleri dışında tatlı olarak karakuş,taş kadayıf,lokum tatlısı,sarıgı burma,yaglı-ballıları sayabiliriz.Çukurkamış köyünün kadınları Tüm Türk anaları gibi; becerikli,çalışkan,fedakar,sevecen vede dürüsttürler.AHLAK arap kültürü girmedende büyük harflerle yazilirdi.
Adana iline 40 km, Karataş ilçesine 13 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Ekonomisi hayvancılık ve çiftçilik üzerinedir.son yıllarda sulanabilir arazinin artması çiftçinin yüzünü güldürmüştür.Devletin ürün politikası çiftçinin sıkıntısını arttırmıştır.köy merasının yeterince değerlendirilmemesi hayvancılıktaki girdi maliyetleri,köylüyü sıkıntıya sokmuştur.Buna rağmen köyün nufusu son zamanlarda artış göstermiştir.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - DURAN BOZOK
1999 - DURAN BOZOK
1994 - DURAN BOZOK
1989 - DURAN BOZOK
1984 - DURAN BOZOK
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.