Mahallenin kadin-erkek nüfus durumu,egitim durumu kayitlarda yer almamaktadir. Bu yüzden nüfus yapisi incelenemiyor. b.NÜFUS HAREKETLERI 1.Mahalleye olan geçici isgücü göçü Mahallenin geçim kaynagi tarimdir.Özellikle narenciye ve pamuk yetistirilir.
Pamuk tariminda çapalama ve hasat islemlerinde fazlaca isgücüne ihtiyaç duyuldugundan her yil MART ayinda köye isçi göçü olmaktadir. Bu isçiler mahalle nüfusunu yaz aylarinda 600-650 kisi civarinda arttirmaktadir. Bu isçiler MART ayi basinda gelip EKIM ayi sonunda dönerler.Ilk gelen grup 150 kisi civarinda olup kazma islemi için gelirler.Daha sonra bu sayi AGUSTOS ayinda 600-650 kisiye ulasir.
Genellikle isçiler GAZIANTEP VE SANLIURFA illerinden gelmektedirler. Çalismaya aileleriyle birlikte gelen ve geçici bir mesken tipi olan çadirlarda yasayan isçiler günlük yigecek ihtiyaclarini mahalledeki esnaflardan karsilayarak ekonomik bir fayda saglarlar. Mahallede narenciye yetistiriciligide yapilmaktadir.Ürünleri toplamak için gelen isçiler 500 kisi civarinda olup KASIM ayi baslarinda gelir,OCAK ayi sonunda gideler.Gelen isçiler bahçe yaninda onlar için tesis edilmis çadirlarda yasarlar.isçilerin çogu VAN ilinden gelmektedir.
2.KÖYDEN DISARI OLAN GÖÇLER
Mahallede göçler yurtiçi ve yurtdisi olmak üzere ikiye ayrilir.Bu göçlerin baslica sebepleri: a)=Arazinin miras yoluyla küçülmesi ve yetersiz kalmasi. b)=Sehirde daha iyi yasm sartlarinin olmasi . c)=Memur olup ayrilanlar. Mahalleden 1980'den sonra yurt disina göçler vardir.
GÖÇ EDENLERIN DAGILIMI SÖYLEDIR:
İsveç = 4 kisi Avustralya = 4 kisi Amerika = 1 kisi Hollanda = 3 kisi Almanya = 3 kisi Mahalleden göçlerin önemli kismini yurtiçi göçler olusturmaktadir.Yurtiçi göçlerin merkezi ADANA'dir.Göçe katilanlar genellikle aileleriyle birlikte gitmislerdir.Bir kismi köyle irtibatini kesmemislerdir. Mahalleden göçlerin diger kismida memur olup ayrilanlardir. Memur olarak ayrilanlarin 16'si ebe ,16'si ögretmen ,6'si mühendis ,3'ü doktor ,2'si polis ,1'i binbasi ,2'si ögretmen üyesi ,6'si sporcu ,1'mimar , 1'eczaci ve 13'ü özel sektörde memur olarak görev yapmaktadir.Bu yollarla mahalle nüfusunda önemli bir düsüs yasanmistir.
c)=Nüfusun egitim durumu:
Mahallede yasayan nüfusun %90'i okuma-yazma bilmektedir.Okuma-yazma bilmeyenler mahallede ilkokul açilmadan önce yasayan kimselerdir.1951 yilinda köye iki dershanelik ilkokulun açilmasiyla okur-yazar orani önemli derecede artmistir.1980'li yillara kadar ilkokuldan mezun olanlarin çok az kismi ortaokula devam etmistir.1980'li yillardan sonra ulasimdaki gelismelere bagli olarak ortaokul ve liseye gidenlerin sayisinda artis görülmüstür. Su anda bile ilkokuldan sonra ögrenime devam etmek isteyenler ya gidip gelerek okumaktadir ya da okul döneminde sehirde kalmaktadirlar.Mahallede yüksek mezun olan 25'in üzerinde kisi vardir.
d)=Is kollarina göre nüfus:
Mahallede yasayan halkin hemen hemen tamamina yakininin az veya çok arazisi vardir. Mahallede hemen hemen herkes tarimla iç içedir.Çiftçiligin yaninda baska is kollarida vardir.6 Aile ticari anlamda hayvancilikla ugrasmaktadir. Mahallede iki kahve ikide bakkal isletilmektedir.Mahallede bir aile ulasimdan para kazanmaktadir.
2.YERLESME
a)=Yerlesmenin tarihçesi:
Mahalledeki yasli insanlardan elde ettigimiz bilgilere göre yerlesmenin tarihi 1530 yillarina kadar uzandigi söylenmektedir.O yillardan 1900'lü yillara kadar mahallede göçebe hayat oldugu söylenmektedir.Bu dönemlerde halkin hayvancilikla ugrastigi söylenmektedir. Daha sonra buraya yerlesenler Ceyhan nehrinin taskin sularindan bir setle yerlesim yerlerini korumuslardir.1940 yilinda yapilan stten sonra tarim daha fazla alanda yapilmistir. Ayrica sulari setle kesilen bu yere kesik ismi verilmistir.
b)=Yerlesmenin genel özellikleri:
Ceyhan nehrinin batisindaki verimli sahada kurulan köy topraklarin verimli ve bir arada bulunmasindan dolayi toplu köy özelligindedir.Doguda nehrin bulunmasindan dolay i köy batiya dogru gelismektedir.köy düğünleri büyük bi eglence ve saygınlık içinde yapılır.resmi ve dini bayramlar büyük bir eglence içinde kutlanır
gözde yemekleri: Et kavurma,mumbar dolması,içli köfte,analı kızlı ,yufka ekmeği
2.YERYÜZÜ SEKILLERI Kesik mahallesi Ceyhan Ovasinin güneyinde düz bir alan üzerinde kurulmustur.Köy topraklarin- in büyük kismini düz bir alan üzerinde uzanan ovalik alan teþkil etmektedir. Türkiye genelinde ve akdeniz Bölges'inde görülen engebeli araziye köy çevresinde pek rastlanilmaz.Mahallenin çevresinde yükseltiler bulunmaz.
3.COGRAFI KONUM Adana Ilinde bulunan Karatas ilçesine bagli bir köydür.Adana il merkezinin 37 km güne- yinde,Karatas Ilçe merkezinin 13 km kuzeydogusunda bulunur.Ayrica köy Ceyhan Nehrinin batisin- da yeralir.
4.IKLIM
Adana ilinde iki tip iklim görülür.Birinci tip kiyi ve düz alanlardaki(ovalardaki) Ak- deniz iklimi,ikincisi yüksek yerlerdeki karasal iklim. Köy kiyidan 13 km bulunmaktadir.Ancak önemli bir yükselti bulunmadigindan Akdeniz etki- sine açiktir.Denizel etkiye daha fazla maruz kaldgindan maksimum sicakliklar daha içerideki bölgelere göre daha düsük degerlerdedir. Mahallede görülen Adeniz Ikliminin karakteri kislar ilik ve yagisli,yazlar sicak ve kuraktir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Kuruluştan günümüze muhtarlik yapanlar!
• İbiş kara (baslangic bilinmiyor 1907')ye kadar,
• Zeynep Kara (1907-1915) tarihleri arasi,
• Durmuş Musul (1915-1919) tarihleri arasi,
• Ali Burnukel (1919-1923) tarihleri arasi,
• Hasan Koca (1923-1927) tarihleri arasi,
• Hüseyin Öz (1927-1951) tarihleri arasi,
• Abdullah Balcı (1951-1965) tarihleri arasi,
• İhsan Kaya (1965-1977) tarihleri arasi,
Bekir Sömek (1977-1993) tarihleri arasi,
Recayi Sömek (1993)-halen devam etmekte.
"KÖYÜN KURULUS TARIHI"//(1530)//
Mahallede, ilköğretim okulu vardır. ancak 1,2 ve 3. sınıflara öğretim verilmektedr. Taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Mahallenin muhtarı Halil Eroglu