Adana Kozan Postkabasakal Köyü

Postkabasakal, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.24 Oğuz Boyundan Iğdır Boyu,Bozdoğan Türkmen aşiretine bağlı Kabasakal Türkmen aşireti bölgeye Aydın ilinin Söke ilçesinden gelmişlerdir.

Adana bölgesine 1571'de Kıbrıs'ın fethinden sonra, Kıbrıs'a yerleştirilmek üzere Aydın tarafından kalabalık aşiret gruplarıyla birlikte bölgeye getirilmişlerdir. Kendilerinden önce Kıbrıs'a giden aşiretlerden, Kıbrıs'ta su olmadığını duyarlar ve götürülmek üzere gemiye bindirldiklerinde, içinde Kabasakal aşiretinin de bulunduğu kalabalık bir aşiret grubu gemide isyan çıkartarak gemiyi Anamur sahillerine yanaştırtarak hayvanlarıyla birlikte Toroslara dağılmışlardır. Aydın Söke'den Konya'ya, Konya'dan ise Yumurtalık Zeytinbeli tarafına göçerler.

Zeytinbeli'nde kız davasından dolayı adam vurarak Adana tarafına gelirler. Buradan Aladağ'a daha sonra ise şimdiki yere Kozan Postkabasakal tarafına yerleşir.Yavuzların bir kısmı Kozan Durmuşlu köyüne göçerler. Kozan Durmuşlu köyünde de yaşamaya devam ederler. Postkabasakal'ın bir kısmı da Adana 100.Yıl tarafına göç ederler. Orada da kabasakal köyünü kurarlar...

Post ekini şimdiki yerlerleşkeden önce Aladağ'da pos ağaçlarının çok olduğu bir bölgeye yerleşip burdan da göç ederek Kozan'a şimdiki yere yerleşmişlerdir. "Kimsiniz?" diye sorulduğunda, postan geldiklerini, Kabasakal Türkmen aşireti mensubu olduklarını ima etmek istemişler böylece köyün şimdiki adı ortaya çıkmıştır.Adana iline 80, Kozan ilçesine 20 km uzaklıktadır. Toros dağları eteklerine kurulmuş olan köy, küçük akarsuların aşındırmış olduğu malzemeleri, alçak yerlerde biriktirmesi sonucu oluşmuş, dalgalı bir yüzey şekline sahiptir. Ortalama yükseltisi 300 m. civarındadır. Akdeniz ikliminin etkisi belirgin olduğundan köyün bitki örtüsünü Kızılçam (Pinus brutia) ve maki(mersin, keçi boynuzu, defne, tesbih, yabani zeytin, zakkum, menengiç sakız ağacı, kocayemiş...) toplulukları oluşturur. Makilerin tahrip edildiği yerlerde ise garig (kermez meşesi, akçakesme, kekik...) adı verilen kurakçıl bitki toplulukları yetişir.
Köyde Akdeniz iklimi görülmektedir, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalamsı 16-17 derece iken, yıllık yağış miktarı 800–900 mm. civarındadır. Toros dağlarına yakınlığından dolayı kış aylarında nadir de olsa kar düşebilmektedir.


Yörük-Türkmen oldukları için Yörük gelenek ve an'anelerine yakın kültürleri vardır.
Köyün okur yazar oranı oldukça yüksektir. Memur Köy olarak bilinmektedir.
Bazlama, içli köfte, sakız reçeli, incir reçeli, tereyağlı küçük etli bulgur pilavı, patlıcan yemeği, tahrana çorbası, mantı...


Köyün ekonomisini genel olarak tarım ve hayvancılık oluşturur.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.