Geleneklerine sahip bir köydür. Topalak ve mantı ve içli köfte köyün özel yemeklerinden olup. yapılış şekli ve kullanılan malzemeler diger yörelerden farklılık gösterir... Adana iline124 km, Pozantı ilçesine24 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Pozantı ilçesinin en büyük ikinci köyü olup, yaz aylarında nüfusu iki katına çıkmaktadır.köyün elması, üzümü, kirazı, fasülyesi, ve pekmezi meşhurdur.Köyün başlıca aileleri şunlardır;HALİSLER(Ali Halis Hoca)Bulutlar, Eryılmazlar,vb. köyün ÖNEMLİ KABİLELERİ şunlardır;MAHMUTLU, HALAYIKLI, HÜSEMLİ,BAHRİLİ,SAĹIFLI,'dir. Ayrıca köyümüzün bir su kaynağı vardır...Adı...ÖZ'dür.(Aslında biz öyle deriz.)gerçekte Körkün çayıdır .
Köyün ismi bir rivayete göre şuradan gelmektedir.19.yüzyılın sonlarında bu civarda Menemencioğulları Türkmen beyliği hüküm sürmekte imiş.Beyliğin hükümdarı olan Menemencioğlu Ahmet bey'in çok sevdiği bir at varmış, bu at bir gün kaçarak bu havalideki ırmak kenarındaki sazlık alanda koşturmaya başlamış. adamlarını seferber etmiş ancak çok sevdiği atı yakalamak bir türlü mümkün olmamış. haberler salmış ,fermanlar buyurmuş ,demiş ki ;bu atımı yakalayan yiğide bu havaliyi hediye olarak vereceğim .bu havalide yaşayan bekir isminde bir babayiğit bu göreve talip olmuş ve arkadaşları ile beraber günlerce sürek avı yaparak ele geçirmiş ve beyin huzuruna çıkarak atı takdim etmiş. bey de kendisine ödül olarak bu havaleyi aşçıbekirli ve civarını hediye olarak vermiş ve kendisinin adı atçı bekir , olmuş köyün adı da atçıbekir olarak kalmış .daha sonra dilden dile ,söylene söylene ismi değişerek aşçıbekirli olarak kalmış.