Göç çok zor şarlarda gerçekleşir göçlere ait birçok dramatik hikâyeler vardır.Göç yolu olarak Erzurum Erzincan Sivas Boğazlıyan Sungurlu Everek(Develi)yolu kullannılır.Bu göç altı yedi yıl kadar sürer .Göç esnasında çeşitli yerlerde konaklarlar.
Hatta bu bölgelere yerleşmeyi bile düşünmüşler.Terk etmek zorunda kaldıkları vatanlarını çok seven atalarımız o bölgeye benzeyen bir yerleşim yeri bulmak üzere göç devam eder sonunda bugünkü yerleşim yerimiz gelirler 1924 yılında Güzelim köyüne bağlı olarak iskan olurlar.
Bu topluluğun ilk muhtarıda dolaysıyla güzelim köyü muhtarı Habip ağadır. 1926 yılında Mağara nahiyesi Saimbeyli ilçesine bağlı olarak Avcıpınarı köyü kurulur.İlk Muhtarıda Kahraman Ağa dır Bu gün köyün yerleşim yerinin üst tarafında bulunan pınara avcılar evsin yaparak kanatlı kuşları avlarlarmış ve bu pınarın adı avcılar pınarı olarak telafüz edilmeye başlamış.Bundan sonra bu iki kelime birleşerek bu günkü Avcıpınarı köyü adını alır her ne kadar google earth de ismı AVCIPINAR olarak geçsede köyün adı AVCIPINARI dır.CEMAL TOPCU VE ALİ ÇULHA EMMİ BUY KÖYÜN SEVİLİR SAYILIR BİR BÜYÜĞÜDÜR. YILLARCA KÖYE DÜKKAN HİZMETİ SUNMUŞTUR. BU HİZMETİNİ BİLENLERE HELAL OLSUN.
TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Avcıpınarı köyünün tamamı Artvin yukarı maden kökenlı olduğundan Artvın kültürünü de beraberlerinde getirmişler örneğin köyde ilk düğünler tulum çalarak yapılırken şimdilerde onun yerini Adana yöresine ait davul zurna oyunları ve daha da ileri giderek salon orkestrası ile yapılmaktadır.Köyün tamamına yakını birbirlerine akrabadır, köyümüz içine kapanık kendi halinde bir toplum iken okullaşma ve buna bağlı olarak kültür seviyesinin yükselmesi ile birlikte gençlerimiz dışarı açılark bu kapanıklığı aşmışlardır.
Konuşma dili olarak halen Doğu Karadeniz Ahıska Türkleri lehçesini kullanmaktadırlar diyebiliriz.Atalarımız Gürcü olmadıkları halde Bu lehçe ile konuşulması nedeniyle yörede Gürcüler diye anılmalarına neden olmuştur(Hod Köyünün lehçesi KIPÇAK TÜRK lehçesidir. Gürcüler Gürcüce konuşur Lehçeleri bizlerden %90 ayrıdır bu yanlış bilgiyi verdiğinize göre hod köyünü bilmiyorsunuz iyice araştırın hod köyü kıpçak türküdür lehçeside gürcü lehçesi değil öz Artvin kıpçak lehçesidir Artvin Kıpçak Türklerinin Kültürü kalın bir çizgi ile Gürcülerden ayrılır). Artvin merkez Yukarı Maden'de bizzat Rus ve Gürcülere karşı savaştıkları için göçe zorlanmışlrdır.
Kıpçak ve Oğuz Türklerine mensupturlar.Artvinden geldiklerinde ataları, bir cümle kuracak kadar bile bu lisanla ilgileri yoktu, Halende bu lisanla bir cümle kuracak hiç kimse bulunmamaktadır.Avcıpınarı köyünde herşeye rağmen milletimizin geçmişe olan bağlılığı ve muhabbeti dolayısıyla halen Artvin yöresi gelenek ve göreneklerinin yaşatılmasına çalışılmaktadır, Artvin ili halkımız arasında hala memleket olarak adlandılılmakta olup; buradanda anlaşılacağı üzere sonsuza kadar böyle devam edecektir.Kültürel bozulmayı önlenmek veya en aza indirgemek için bu maksatla son yıllarda insanları bir araya toplayarak birlik beraberlik ruhunu geliştirci çalışmalar yapılmaktadır.Bu kapsamda; her yıl Ağustos ayında mısır şenliği adı altında şölenler düzenlenmekte,tiyatral oyunlar sergilenmekte,yöresel yemek yarışmaları yapılmakta ve doğa yürüyüşü (Treking)etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.Tabi bir gelişim olarak, yeni neslin gelişmesi ile birlikte gelenek ve göreneklerde Adana bölgesi kültürüde yavaşa yavaş topluma hakim olmaya başlamıştır.Adana iline 171 km, Saimbeyli ilçesine 17 km Tufanbeyli ilçesine 24 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi; İç Anadolu (KAYSERİ)Bölgesi iklimi ile aynı özellikleri taşımaktadır.Rakım 1400 m.civarındadır.
Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kapalıdır bunun yanı sıra taşımalı eğitimden de öğrencı sayısı az olduğundan yararlanılmamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ama yazın su bulunmamaktadır su içenler övünsün kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yok sağlık evi faal değil. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup; köyde elektrik,sabit telefon ve internet vardır.