Adana Saimbeyli Gökmenler Köyü

Gökmenler, Adana ilinin Saimbeyli ilçesine bağlı bir köydür.Köy eski bir kent olup eski ismi ile elvan şehir elpen olarak bilinir..

Gökmenler çerelan sınırı arasındaki çürük kale kurudere de kilise, ören köy sınırları içerisinde koca harman kulu yeri çırrali köyün önemli tarihi yerleşim birimleridir. Köy cumhuriyetle birlikte Gökmenler olarak değişmiştir.Nedeni ise köy coğrafyasının geniş bitki örtüsü ile kaplı olmasından ileri gelir.Görünüm olarak bir karadeniz köyü görüntüsü verir.
Köye yerleşen ilk Türkler Orta Asya'dan Horasan'a ordan [elpene] Gökmenlere yerleşen Oğuz-Türkmen boylarından bir boydur.Kerim ve Arık adında iki kardeş kabiledir. Köyün en kalabalık aşireti bayramlar kabilesi, celik omar sülalesindendir.şimdi Varsak Türkmenleri olarak değerlendirilir.Köyün ileri gelenlerinden alay mustafa 17 yıl seferi birlikte cepeden cepeye savaşlarda bulunmuştur ve amcasının oğlu mehmet bayram (mehmet aga) seferi birlik gazisidir.TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi olarak çeşitli konular vardır.eskiden düğünlerde keman,dabuka,davul ve zurna çalınırken şimdi modern org ve orkestra takımları ile düğünler yapılmaktadır.Yemeklerden en çok yöreye özgü mantı(çinçikli)topalan ,cilbir kabak çiçeği dolması, yaprak sarması yemekleri yapılır.Köy dağlık ve engebelidir. Tarıma elverişli arazi yok denecek kadar azdır. Köyde halk hayvancılık yaparak geçinir. Arazilerin tamamına yakını beyaz çam ormanları ile kaplıdır. Ayrıca sedir ve ladin ağaçları geniş yer kaplar. Bozoğlan, çal, menteşe tepesi, yelek tepesi, göktepe, yoncalı tepe, gostur dağı köyün önemli dağlarıdır.
Kışları çok soğuktur.Genellikle kar yağar.Kış gelince köy birden beyaza bürünür. Yazlar ise öğlenleri sıcak ama sabah ve akşamları buz gibi tam bir yayla havası eser.Köydeki kişilerin tanıdıkları yazın köye gelirler.Köy birden çoşar yani.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.bu da ancak kendi kendine yetmemekle birlikte köyün önemli bi nufus oranı şehirlerde özellikle adana ve kozan da yaşamakta olup ekonomik olarak köye dolaylı bi katkısı olmaktadır.Yazları yayla olarak bu şehirlerdeki gökmenler vatandaşları köyüne gelmekte dolayısıyla kuru tahıl; Baklağiller özelliklede süt, yoğurt peynirgibi ihtiyaclarını köyden sağlamakta olup köyün ekonomisine kadkıda bulunmaktadırlar.Emekli olan köy vatandaşları köye ev yaptırmak suretiyle daimi yerleşimci olmuşlardır .
Köyde, ilköğretim okulu vardır . Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur . Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefonve cep telefonu vardır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adana Haberleri

İmamoğlu İlçesi Tarihçe
Adana'yı Hiç Böyle Görmediniz!
Aladağ Akören Köyü Tarihçesi, Resim ve Videoları
Adana'da Gezilecek Yerler ve Turistik Mekanlar