Osmanlı-Karamanlı mücadelesinde, Karamanoğulları tarafında yer aldılar. Memlûklar'la da komşu olduklarından, zaman zaman Karamanlılara karşı da tavır aldılar. Varsakların bir kısmı, Çelebi Sultan Mehmed zamanında, Osmanlı idaresi altına alındı. Osmanlı-Akkoyunlu savaşında, bir kısım Varsaklar, Akkoyunlu tarafını tuttu.
Savaş sonunda, Uzun Hasan’la birlikte İran’a gittiler (1473). Anadolu’da kalanları, Fatih Sultan Mehmed Han'a tâbiiyetlerini arz ettiler. İkinci Bayezid’e karşı Cem Sultan'ı destekleyen Varsaklar, Yenişehir Savaşından sonra, bu işten vazgeçtiler. Osmanlı-Memlûk mücadelesinde, Memlûklar lehine hareket edip, İçel sancak beyliğini ele geçirdiler. Ancak, Sadrazam Davud Paşa, bunları denetim altına alarak, çoğunluğunu, Karaman, Kırşehir, Antalya, Aydın ve Maraş tarafına sürgün edip yerleştirdi (1487). Bu durum, Varsak Türkmenlerinin bir daha devlet aleyhine birleşmelerine imkân vermedi.1960 yılında kurulmuş olup önceki yıllarda Saimbeyli ilçesine bağlı olup daha sonra K.Maraş ili , Göksun İlçesine bağlanan Kaleboynu köyünden ayrılıp şu anki yere konuşlanarak Yeniköy adını almıştır.
TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Halk atalarından öğrendiği gelenek ve göreneklerine sadık kalmıştır. Tarhana Çorbası,Mantı,içli köfte,saç kavurması,balık ızgara, yaprak sarma biber dolma ve benzeri birçok yöresel yemek çeşidi vardır.Adana iline 191 km, Saimbeyli ilçesine 35 km uzaklıktadır. Güneyinde Ağaçdenizi dağı,doğusunda Keçilik Dağı, batısında şanlı Kuzoluk yaylası ve kuzeyinde Yalıncak Dağı ile çevrilmiştir. Arazi durumu dagınıktır. Yazları sıcak geçerken, kışları sert kar yağışlıdır.
Köyün iklimi, genel olarak karasal iklim hüküm sürmekte. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik vardır.