Adana Sarıçam Yağızlar Köyü

Yağızlar, Adana ilinin Sarıçam ilçesine bağlı bir köydür.Her ne kadar köyün tarihi ve adı konusunda yazılı kaynaklarda net bilgiler olmasa da, köyün bilinen 2 adı vardır.

Bu isimlerden eskiden beri kullanılan "Bıçılgan", köyün coğrafi yapısı ve kelimenin anlamıyla ilişkilidir. Divanü Lügati't-Türk dahil olmak üzere hemen tüm Türkçe sözlüklerde Bıçılgan kelimesi, insanların ve hayvanların ayaklarında oluşan kesik, çatlak ve yaralara işaret eder. Yağmurdan hemen sonra killi toprakta hayvanların otlatılması, toprakta derin çukurlar oluşturur. Toprağın kurumasını takiben, çukurlar kesici bir hal alır.

Ayaklardaki Bıçılganlar çoğunlukla bu kesici çukurlardan kaynaklanır. Köyün etrafı killi topraklarla çevrilir ve ismini buradan aldığı çok yüksek ihitmaldir. Zira neredeyse köyün tarihi kadar eski yaşlılarının köyün tarihine yönelik anlatışları da bu yöndedir. Ayrıca köydeki aile gruplarının hepsinin kökeni hayvancılıktan gelir.

Köyün diğer bir ismi "Yağızlar"ın isim değişikliği sonrası resmi adı olduğu bilinir. Köyün en eskileri Karacalar olarak bilinen ailedir. Köye 1800'lü yıllarda yerleşmişlerdir. Köyün kurucuları olarak Kara İsmail, Kara Süleyman, Çatık Mustafa gibi beylerin olduğu bilinir. Bundan hemen sonra Berberler ya da Dedeler olarak bilinen aile köye yerleşmiştir. Berberlerin Kahramanmaraş ve Adıyaman yöresinden ve daha önce Kuzey Afrika'daki Osmanlı egemenliğinin sona ermesinden sonra buradan geri dönen Osmanlılardan oluştuğu söylenir. 1800'lerin sonlarında ise köye hayvancılıkla uğraşan Yörükler ve Arap kökenli Taş'lar yerleşmiştir.
Adana merkez ilçelerinden Sarıçam'a bağlı olan köy, Adana'nın kuzeydoğusunda yer almaktadır. Adana il merkezine 47 km, Sarıçam ilçesine 30 km uzaklıkta, kuzeydoğunuda bulunan İmamoğlu ilçesine 15 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Çörten ve Sayca, batısında Cerenli, Pekmezci ve Boztepe, güneyinde Karaköy, güneybatısında Hakkıbeyli, güneydoğunda Gümüşderesi ve Gümürdülü, Doğusunda Aliler köyleriyle komşudur.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Adana şehir merkezine yakınlığı nedeniyle şehire doğru göç farkedelir durumdadır. Bu yüzden köyün nüfusu yıldan yıla azalma gösterir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır. Bu ilköğretim okulunda 1 müdür 1 müdür yardımcısı 5 sınıf öğretmeni 1 okulöncesi öğretmeni 1 fen bilgisi öğretmeni 1 matematik öğretmeni 1 türkçe öğretmeni 1 sosyal bilgiler öğretmeni ve 1 ingilizce öğretmeni olmak üzere 13 tane öğretmen bulunmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT acentesi ve sağlık evi bulunur. Köyde elektrik ve sabit telefon hatlarıyla internet erişimi mevcuttur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Adana Haberleri

İmamoğlu İlçesi Tarihçe
Adana'yı Hiç Böyle Görmediniz!
Aladağ Akören Köyü Tarihçesi, Resim ve Videoları
Adana'da Gezilecek Yerler ve Turistik Mekanlar